понеділок, 20 березня 2017 р.

Грошей для мисливського палацу Шувалових не знайшли

Мисливський палац графів Шувалових у Тальному знову може залишитися без охорони. Про це «Вістям Черкащини» повідомив директор заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.
Фото з "Вікіпедії"
Фото з "Вікіпедії"

– Благодійний фонд, який ми створили недавно, на жаль, не надто виправдав наші сподівання, – каже Владислав Васильович. – За великим рахунком спонсорів, які би могли профінансувати охорону палацу, так і не знайшлося. Сьогодні знову писатимемо листи. З урахуванням підвищення мінімальної зарплати нам потрібно 10 тисяч гривень щомісяця. Охоронці 9 місяців уже не отримують грошей і, по суті, працюють безплатно. Зрозуміло, що так тривати довго не може. Колись хлопцям набридне й вони підуть.
Офіційно сторожі не є працівниками заповідника. Сам палац із державної охоронної спадщини мали передати на баланс тальнівської міської ради. Однак у мерії відмовилися брати споруду на баланс через борги часів «Золотої підкови Черкащини». Тоді палац планували повністю реконструювати. Однак справу зробили лише наполовину. Гроші виділили великі, а реконструкцію не завершили.
Одного разу в часи губернатора Сергія Тулуба охорона вже пішла з палацу через борги із зарплати. Ситуацією миттєво скористалися злодії, як винесли із споруди дороговартісні радіатори опалення, а також розтрощили вікна в рамах із мореного дубу. Згодом сторожі повернулися.
Мисливський палац збудували в 1903 році за проектом данського архітектора Клеменса. У радянські часи в ньому розташовувався будівельний технікум, а в часи незалежності – музей хліборобства.

Юрій Стригун

Немає коментарів:

Дописати коментар