неділю, 19 березня 2017 р.

"Хай "Інтер" випендрюється в Росії" - Лариса Ніцой

"Хай "Інтер" випендрюється в Росії" - Лариса Ніцой
Фото: Сергій Старостенко
Нехай "Інтер" випендрюється в Росії і там розказує про телебачення іншою мовою, аніж російська, - вважає письменниця і громадська діячка Лариса Ніцой.
Так вона відреагувала на те, що "Інтер медіа групп" виступив проти законопроекту, який зобов'язує українські канали транслювати не менш як 75% україномовного контенту.
"Україна за даними ООН є моноетнічною нацією. Майже 90% становлять українці, і 10 відсотків інші національні меншини. З якого дива російській мові відвели аж 25 відсотків, мені не зрозуміло. Наша моноетнічність означає, що ми в праві ввести 100% державної мови, а це українська мова, усюди і на телебаченні теж. І навіть, якби ми були не моноетнічні, це теж означає, що маємо право ввести українську мову всюди, бо саме українська є мовою міжнаціонального спілкування в Україні. Однак, лояльні українці залишили цим ворогам-усього-українського цілих 25% інформаційного простору окупаційній мові", - сказала письменниця.
Запевнила, що такої лояльності немає в жодній іншій країні.
"Нехай не нагліють, бо отримають норму, як у Європейських країнах, де телебачення 100% державною мовою. Де немає двомовних каналів-покручів ТБ", - додала вона.
   Обурилася, що канал висловлюються про українську мову в зневажливому тоні.
"Мало того, що їхні потуги виглядають, як конвульсії, то вони ще й випробовують терпіння українців".
Письменниця і громадська діячка Лариса Ніцой закликає владу звернути увагу на українізацію не лише на сході, а й на заході України. Якщо ситуацію пустити на самотік, уже за три роки може постати питання про відділення Закарпаття, де дві третини випускників шкіл володіють не українською, а угорською мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар