пʼятницю, 30 червня 2017 р.

Сьогодні у Мінкульті вирішують, кому керувати Національним заповідником «Чигирин»: вперше за 28 років він може отримати нового гендиректора

Сьогодні, 29 червня, комісія при Міністерстві культури України проводить конкурс на посаду генерального директора Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».
Претендентів на посаду всього два: Полтавець Василь Іванович (діючий директор) та Островський Олег Анатолійович, повідомляє Черкаси.city з посиланням на офіційний сайт Мінкульту.
Заповідник може отримати нового директора вперше за всі 28 років свого існування. У радянські часи сільський вчитель зі Стецівки Василь Полтавець рішенням Чигиринського райкому комуністичної партії був визнаний кращою кандидатурою на цю посаду. Пізніше Полтавець у своїй публікації в газеті «День» так згадував те призначення 1989 року:  «Як зараз пам'ятаю цей перший день, коли я прийшов у маленьку кімнатку в приміщенні райкому партії, що її нам виділили, й сам друкував свій перший наказ по заповіднику: «Приступаю до виконання обов'язків директора заповідника. В. І. Полтавець»
У подальшому Василь Іванович весь час працює на посаді гендиректора, попутно створюючи  вже в пострадянський час цілий ряд організацій: Благодійний фонд соціального розвитку Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» (згідно статуту - охорона здоров’я та надання соціальної допомоги), ТОВ «Чигиринінвест-Епос» (будівництво), ТОВ «Козацька спадщина» (мистецтво, спорт, відпочинок і розваги). Водночас директор НІКЗ «Чигирин», у якого основою експозицій музеїв є Хмельниччина, стає співзасновником ГО «Польський дім Чигиринщини».
В активній партійній діяльності у пострадянський час не помічений, тому у 2010 році інтернет-видання «Прочерк» у публікації «Партія регіонів на Чигиринщині «розмножується» рекордними темпами» з подивом констатувало присутність Василя Полтавця у списках Партії регіонів. Цій публікації передувало оприлюднення комунальною газетою «Чигиринські вісті» списків нових партійців – на першій шпальті газети.
Втім, чигиринське інтернет-видання «Ремарка» у статті «Як Партія регіонів та О.Головко презентували свою програму в Чигирині», в цей час констатувало, що під час презентації програми регіоналів Василь Полтавець знов не був занадто активним: «Без надриву, меланхолійно прочитав зібранню мантру про добробут в країні та співпадіння слів регіоналів зі їхніми ж справами, після чого повернувся на своє місце».
У наш час Василь Іванович все частіше з’являється у газетних публікаціях з коментарями на козацьку тематику. Із нового в експозиціях слід відзначити тимчасову виставку, відкриту у квітні і згорнуту у травні місяці цього року в музеї Хмельницького при НІКЗ “Чигирин» - присвячену холодноярському чорному прапору і його ролі в подіях на Майдані та в АТО.
На офіційному сайті заповідника, який нині очолює Василь Полтавець, із нового на липень місяць наразі  - виставка дитячих іграшок (в анотації зазначено: «Особливу увагу привертає колекція кишенькових календариків 1979-1990 років»), платні (10 гривень) майстер-класи з плетіння українських віночків і виготовлення аплікацій з соломи та анонс підвищення з 1 липня вартості вхідної плати до історико-архітектурного комплексу "Резиденція Б.Хмельницького", на Замкову гору і до етнографічного комплексу "Козацький хутір". З неафішованих, але очікуваних подій липня – 65-річний ювілей нинішнього гендиректора заповідника Василя Полтавця…
Інший кандидат на посаду гендиректора заповідника «Чигирин», 43-річний Олег Островський, як і Василь Полтавець, свою кар’єру розпочинав шкільним учителем. Після навчання у Черкаському Національному університеті ім. Богдана Хмельницького другу вищу освіту здобув у Києві – в Міжнародній Академії Управління Персоналом. Займався приватним підприємництвом (водночас з навчанням агробізнесу та стажуванням у США і Данії). У 2009 році створив і очолив ГО «Вільне Козацтво Холодного Яру», метою якого було визначено патріотичне виховання, дослідження історії Чигиринщини й Черкащини в цілому, збереження історичних пам’яток та увічнення історії Визвольної боротьби. З 2010 року – член Історичного клубу «Холодний Яр», від 2011 року – видавець і головний редактор Всеукраїнської газети «Козацький край», яка ставить за мету дослідження історичного минулого та висвітлення сучасної боротьби українців за Волю.
З 2012 року – член Національної спілки журналістів України та засновник і директор музею Історії Холодного Яру.
Саме фотознімки, зроблені Островським під час Революції Гідності й антитерористичної операції на Сході країни стали основою вищезгаданої експозиції у НІКЗ «Чигирин», присвяченої холодноярському прапору, а окрасою експозиції був закіптюжений величезний прапор з «йолки» на Майдані в Києві – куди його привіз  революційної зими знов-таки Островський…
У 2014 році він стає одним з ініціаторів створення штурмової групи «Холодний Яр», яка увійшла до складу батальйону «Айдар». Як «айдарівець», приймав участь у бойових діях на Донбасі, після чого рік очолював обласну культуру – був начальником управління культури та взаємозв’язків з громадськістю при Черкаській ОДА. Звільнився практично день-у-день з оголошенням конкурсу на посаду генерального директора НІКЗ «Чигирин»…

Немає коментарів:

Дописати коментар