понеділок, 26 червня 2017 р.

Отруйна і красива аж до страху, – у Холодному Яру з’явилась рідкісна гадюка

Черкащан застерігають бути обережними, відпочиваючи у Холодному Яру й уважно дивитися під ноги. Екскурсовод філіалу “Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” Ольга Галушко побачила в Холодному Яру гадюку Нікольського, пише “ПроВсе“.
– Рідкісна, особливо на території правобережної України. Довжина може сягати близько 80 см і більше. Вельми красива пані. Чорна як ніч. Досить спокійний характер, коли її не чіпати. Виповзає на сонце погрітись не далі 2 метрів від гнізда. Інстинкт захисту потомства досить виражений. Тому не чіпайте її і гніздо – і вона вас не зачепить. Але коли помітили – не раджу ходити за нею чи навколо. Отруйна, але ж красива аж до страху, – написала під фото Ольга Галушко.
На цю гадюку цьогоріч дівчина натрапила вперше. А згодом, через 4 кілометри, побачила ще одну. Раніше такого ж плазуна зустрічали і колеги екскурсовода. Ольга уточнює, що про гадюку Нікольського в Холодному Яру їй розповідали ще в 2010 році.
– Тому можна зробити висновок, що вона ту проживає постійно і її ареал досить широкий, – зазначила в коментарі «Про все» Ольга Галушко.
Вона також додає, що в Україні різновид цієї гадюки зустрічається на межі Харківської і Полтавської області.
– А от про її ареали на правобережній Україні ніде згадок не знайшла, – каже екскурсовод.
Довідково: Гадюка Нікольського – змія родини гадюкові, ендемічний вид для Східної Румунії, Республіки Молдова, України та південної частини Росії. Вид включений до Червоної книги Росії. Деякі герпетологи вважають гадюку Нікольського підвидом звичайної гадюки. Поширена тільки в лісостеповій частині Лівобережжя, в цілому зустрічається рідко. У серпні — на початку вересня самиця народжує до 24 дитинчат довжиною до 21 см.

Немає коментарів:

Дописати коментар