понеділок, 26 червня 2017 р.

Гаряча вода в оселях черкащан: розкіш чи буденна потреба?

Щороку з приходом літа вся Україна поринає в дискусії необхідності на неопалювальний період централізованого гарячого водопостачання.
Так, цього року знову виникли скандали через масове відключення гарячої води у Києві. Ще 30 травня через борги “Київенерго” за транспортування газу в столиці вимкнули ТЕЦ-6, яка забезпечувала гарячою водою майже п’яту частину киян – понад дві тисячі будинків на Оболоні, Троєщині, Райдужному, Воскресенському масивах та частині Подолу. Загалом третина киян опинилася без гарячої води.
Подібні проблеми має не лише Київ, влітку без гарячої води сидить частина населення Одеси, Кропивницького, Ужгорода, Житомира, Чернівців, періодично зинкає вода в Черкасах. А щодо райцентрів ситуація взагалі плачевна. Зокрема жителі нашого Канева востаннє отримували централізовано гарячу воду… в 90-х…
Експерти кажуть, що подавати гарячу воду влітку невигідно. Причина – зношені труби і, відповідно, постійні пориви та задорогий газ монополіста “Укрнафтогаз”.
“Я б не сказав, що гаряча вода є збитковою, – коментує директор комунального підприємства “Черкаситеплокомуненегро” Микола Кушнір. – Звісно є проблеми, такі, як заборгованість за природний газ, непогашена різниця в тарифах (зокрема у нинішній тариф не включоне підняття заробітньої плати до 3200, зміни тарифів на енергоносії, тощо), кредит ЄБРР та заборгованість населення. Проте споживачі отримують послугу справно і не відчувають “збитковості”.
Нині проплати теплопостачальникам від населення становлять 105%, тобто містяни сплачують борги минулих років. Проте, варто знати, що 90% тарифу – це вартість енергоносіїв, тож власне на рахунок комунального підприємства надходить мала кількість коштів.
За словами Кушніра, в результаті цьогорічних випробувань систем теплопостачання, трапилося 110 поривів, 80% яких вже ліквідовано. Нині в місті 150 будинків залишаються без гарячої води, проте Черкаська ТЕЦ обіцяє дати воду всім містянам до 30 червня.
Враховуючи нестабільність ситуації на газовому ринку та щорічні гідравлічні випробування, що тривають понад місяць, з кожним роком все більше черкащан встановлюють в своїх оселях бойлери. Ціни на бойлери починаються від двох з половиною тисяч гривень, що не є захмарною сумою для середньостатистичної черкаської родини.
“Бойлер це ще не привід відмовлятися від централізованого водопостачання. Кількість звернень на офіційне відключення у Черкасах дуже мала, близько 1%. Крім того,  більшість черкащан вже мають лічильники на гарячу і холодну воду, на газ, тому вчаться економити. Нема гарячої води – вмикають бойлер, є в крані – користуються нею”, — каже Микола Кушнір.
І додає, що єдиною перешкодою для стабільного надання послуги з гарячого водопостачання є борги черкащан.
“Якщо проплати відбуватимуться вчасно, то можу дати гарантію, що вода в оселях черкащан буде”, – констатує він.
Наталя Писарева

Немає коментарів:

Дописати коментар