четвер, 22 червня 2017 р.

Донецьк і Луганськ будуть брати штурмом: приблизні дати відомі


Захід введе санкції проти Росії і надасть Україні летальну зброюФото: EPA/UPG
Ініціативи влади щодо АТО та війни на Донбасі - ознака підготовки масштабної військової операції зі звільнення окупованих територій. Коли Україна може почати цю операцію і скільки часу вона триватиме, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович.
На мою думку, прийнято рішення про військове вирішення проблеми Донбасу. Наприкінці цього року або в 2018-му ми будемо брати штурмом Донецьк та Луганськ. Але перед цим ми запропонуємо мирну і довгу програму реінтеграції, яку Росія не прийме. Зараз президент України Петро Порошенко з'їздить до президента США Дональда Трампа й отримає схвалення цих планів. І, мабуть, домовиться про невтручання або про пряму допомогу на випадок, якщо Росія перетне червоні лінії. Якщо росіяни почнуть вводити війська, то їм кінець – весь світ це побачить. Якщо вони почнуть масштабну операцію із застосуванням авіації та ракетних комплексів, то Європа не допустить, щоб по країні, де розташовані атомні станції, завдавали ракетних ударів - їм не потрібні кілька Чорнобилів. Вони введуть санкції проти Росії і дадуть нам летальну зброю.
Якщо росіяни будуть діяти як зараз, вводити під виглядом бойовиків "ихтамнетов", то ми їх будемо ліквідовувати. Ми їх там як собак худих ганяємо і можемо вже взяти Донецьк і Луганськ. У військовому відношенні провести цю операцію не становить ніякої складності. Є інші перешкоди - створення сприятливої зовнішньої ситуації. Сьогодні Європа розширила санкції проти Криму, а в Штатах Сенат прийняв більш жорсткий пакет санкцій, який містить можливість розгортання ще жорсткіших. Також опубліковані результати розслідування причетності Росії до створення хімічної зброї.
Це все затягує зашморг на шиї Путіна. А в нього ще виборча кампанія і потужні внутрішньополітичні протести. Уявіть, що в ситуації, коли в 90 містах Росії проходять мітинги, Путін починає авантюру, яка закінчується ще більшими санкціями та проблемами в Росії. Це спровокує найпотужнішу внутрішньополітичну кризу, тому Путіну не до авантюри. Але ситуація сприятлива для нас.
Зустріч Порошенка з Трампом відбувається раніше, ніж з Путіним. І з Порошенком пряма зустріч, а з Путіним - на саміті "Великої двадцятки", що дуже сильно дратує росіян. Другий момент - це дуже жорстка позиція щодо Путіна президента Франції Еммануеля Макрона. Крім того, Путін дуже заважає американцям в Сирії, вони хочуть його провчити.
Якщо ми прямо завтра візьмемо Донецьк і Луганськ, то за два роки, на початку виборчої кампанії Порошенка, виявляться всі недоліки, які виникнуть в процесі реінтеграції Донбасу. А якщо провести звільнення Донбасу за рік до виборчої кампанії, то до моменту виборів буде тільки ейфорія від наших прапорів над Луганськом та Донецьком. Подивіться, який ефект дав безвіз, а що буде, коли ми візьмемо штурмом Донецьк та Луганськ - колони полонених росіян, наша нога на горлі зелених чоловічків. Використовуючи цей ефект, Порошенко заявить: "Оберіть мене на другий термін - я точно повертаю Крим і вступаю в НАТО". І за нього проголосують, а якщо він цього не зробить, то буде вічно тонути в розборках з Юлією Тимошенко з приводу соціальних стандартів, в чому вона сильніша за Порошенка. У нього один вихід - військова перемога. Крим же Порошенко залишить на другий термін.
Петро Порошенко і [секретар РНБО Олександр] Турчинов почали спільну кампанію, оскільки є узгоджена позиція еліти за проведення цієї операції. Вже почалося коригування чинного законодавства під майбутню операцію. При проведенні цієї операції потрібно три дні, щоб все стало ясно в нашу користь. Але необхідно створити міжнародні умови, дочекатися відповідних умов у Росії – сильних протестів. І в листопаді почати операцію і змусити Путіна програти вибори. Судячи з усього, до цього все йде.

Немає коментарів:

Дописати коментар