пʼятницю, 30 червня 2017 р.

30 червня нечиста сила вселяється у тварин і виходить на полювання

У церкві 30 червня вшановують пам’ять трьох братів на ім’я Ізмаїл, Мануїл і Савел, які походили з родини дуже знатного язичника, але при цьому їхня мати була прихильницею християнства і виховала синів по Закону Божому. У зрілому віці братів покликали до імператора Юліана для того, щоб вести переговори. Однак як тільки посланці дізналися про те, що їм належить взяти участь в язичницькому святі, вони відмовилися це зробити, чим викликали гнів оточуючих. Юліан наказав братам негайно ж відректися від Христа, але вони не погодилися на це. Тоді їх піддали великій кількості тортур, а потім обезголовили. Незабаром після їхньої смерті почалося шанування трьох братів.
Говорили, що, оскільки на Мануїла сонце довго в зеніті стоїть, значить, всі рослини йдуть у ріст. Починає до 30 червня цвісти волошка в полях. Шипшина скидує пелюстки, а річкові вири прикрашаються великою кількістю латаття. До речі, згідно з народним повір’ям, латаття – це русалки, що перетворилися в рослини. Тому, латаття ніколи не можна зрізати – вб’єш русалку. Прийнято було в 30 червня розводити багаття на берегах озер і річок, щоб відлякувати злих духів.
Вважалося, що день 30 червня не є “хорошим” з точки зору захисту від злих сил – людина стає вразливою. Говорили, що дворами у цей час ходить нечисть і жалібно виє. Якщо вийти з дому – то, за прикметами, можна померти. Подейкували, що нечиста сила може перетворитися на звичайну тварину, вселитися в неї. Так, наприклад, в результаті у корови могло зіпсуватися молоко.
Не можна було 30 червня ходити до озера увечері, оскільки, як говорили, у водойми сиділа Маниха або Ман’я, яка красою латаття приманювала красунь ближче і затягувала їх на дно. Також вірили, що Ман’я і її дочка ходять вночі дворами і заманюють людей у ліси, щоб віддати їх до дідька.
Існувала прикмета, згідно з якою, якщо багато яєць звариш 30 червня, то кури будуть добре нестися. З яєць часто готували омлети із сиром, цибулею, хлібом.
Народні прикмети на 30 червня
Гроза 30 червня – буде гарний урожай
Часті зірниці – можна сподіватися на гарний врожай
Якщо латаття 30 червня не піднялися з води приблизно до 9 години – чекай похолодання і негоди
Не можна виходити з дому ввечері – забере нечисть
Вечірня веселка видно на небі 30 червня – погода буде гарна
Багряний захід – скоро піднімається вітер, піде дощ.

Немає коментарів:

Дописати коментар