понеділок, 26 червня 2017 р.

Раніше не знав, що серед ветеранів Армії УНР були й жертви акції "Вісла"

Світлина від Павла Подобєда.
Раніше ніколи не знав, що серед ветеранів Армії УНР були й жертви акції "Вісла".
Так, за даними історика Олександра Колянчука, примусової депортації зазнав хорунжий 2-ї Волинської дивізії Сергій Хлопіцький (1892-1978), інвалід без матеріального забезпечення. Після інтернування в Польщі, перебував у таборі у Вадовіце, а одружившись із полькою, проживав у Тересполі на Підляшші та був діячем тамтешнього відділу УЦК. Разом з корінними українцями був охоплений акцією “Вісла”. Після повернення до дружини був арештований, ув’язнений і вдруге депортований у район Лємборка на Ґданщині.
Низку листів про складне життя українських емігрантів у міжвоєнній Польщі (в тому числі про батька-інваліда і його сім’ю), написала та скерувала до найвищих посадових осіб Польщі і України його доня – Леокадія Хлопіцька-Кшикавська, мешканка Ґдині.
Схожа доля спіткала і підстаршину 5-ї Херсонської дивізії Петра Сенюка.
                                                                                                              Павло Подобед
Від себе: Обідзінський Назар Григорович (1899 - 1960), поручник УНР, нагородженийх хрестом Петлюри за участь у збройній боротьбі за державність України під проводом головного отамана Симона Петлюри 1917–1921 рр" під № 975, мешкав у Холмі, а в опісля війни мав в"їхати в Совіти... 

Немає коментарів:

Дописати коментар