вівторок, 27 червня 2017 р.

Кінець великого комбінатора?

Як стало відомо з джерел у правоохоронних органах, днями на Черкащині викрито грандіозну схему дерибану землі сільськогосподарського призначення державної власності. 

Мозковим центром комбінацій став екс- чиновник, що тривалий час працював в системі Держкомзему (тепер – Держгеокадастру), відомий «нетерпимим» ставленням до корупції Азер Аліага огли Мірзоєв. За версією правоохоронних органів, пропонуючи окремим сільгоспвиробникам сприяння в земельних операціях, вищезгаданий пан аж ніяк не забував про себе. 
Кінець великого комбінатора?

Чиновники черкаського Держгеокадастру в приватних розмовах розповідають, що нібито, працюючи начальником Смілянського міськрайонного управління Держкомзему, Азер Мірзоєв перетворився на одного з провідних землевласників району. Саме це стало серйозним аргументом, коли його було призначено в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області. 

Але в кріслі в.о. начальника Мірзоєв просидів лише півроку. І був звільнений «за згодою сторін» через земельний скандал у Христинівському районі (ми писали про вимагання 1 млн. 236 тис. грн. заступником начальника ДП "Центр Державного земельного кадастру", що безпосередньо підпорядковувався А. Мірзоєву, за продовження терміну оренди 70 га землі). 

Так само Мірзоєв проходив по «хабарній справі» смілянського регіонала Миколи Сенатора. Той працював головою земельної комісії при міській раді Сміли. Сума інкримінованого депутатові хабара становила 15 тис. доларів. 

Сенатору вдалося вийти сухим із води. Крайнім зробили рядового працівника Головного управління, уся провина якого полягала в тому, що він слухняно виконував вказівки начальства. 

Так от - після піврічного керування черкаським Держгеокадастром, Азер Мірзоєв створив фірмочку з наданню послуг підприємцям, у яких виникали непорозуміння з системою Держгеокадастру.

І хто ж міг краще допомогти, ніж він? За роки роботи в системі наш герой мав під рукою всі потрібні дані та розгалужену мережу інформаторів. Фактично, Мірзоєв в робочому порядку знав - хто, чому і коли звернувся до управління, яку відповідь клієнту було надано.

Після того, як його рідна система створювала проблеми черговому прохачу, тому телефонували від новоствореної фірми й пропонували допомогу. 

Залучився Мірзоєв дружбою аж трьох колишніх прокурорів, які втратили посади, але мали цінний капітал – потрібні зв`язки. 

Щоправда, працевлаштувати екс-прокурора Савченка керівником сільськогосподарської інспекції області не вийшло. 

Якщо з колишніми прокурорами стосунки чудові, то саме час знайти людину, яка цікава тим, що здатна на багато. Ну майже на все. І цей почесний образ примірив на себе Василь Іванович Шкут. 

Зовні – бравий вояка. «За ВДВ», учасник бойових дій, захисник Донецького аеропорту…Проте, отримавши пропозицію від Мірзоєва, довго не вагався. 

Комбінація була проста, як все геніальне. Нібито захищаючи права учасників АТО, Василь Іванович підшукував атошників, щоб ті безплатно отримали від держави земельну ділянку. Ця земля потім за смішні гроші скуповувалася «правильними людьми». 

Проте атовці періодично закінчувалися, а «план до двору» не зменшувався, бо жага до легкого заробітку тільки розпалювалася. 

З`являлися вже афганці, чорнобильці, які переважно й не знали, що на них оформлюють землю з наступним викупом в буквальному сенсі – за копійки. 
Кінець великого комбінатора?

Чому всі ці люди вірили Шкуту? Через імідж десантника, свого в «дошку» мужика. При цьому ніхто не знав, що в 2010-2011 роках Василь Шкут був фігурантом справи про шахрайство. Зрозуміло, що сам Василь Іванович про це в розмовах з побратимами не згадував. 

Зате в сухому залишку – розкішний 2-поверховий будинок – «за труди», відпочинок за кордоном (весною – аж двічі). 

Але будь-яка весела пісня колись закінчується. 

Людиною, що сказала про те, що «король – голий» став такий собі громадянин С-к – фермер із Жашківського району. Назвати його борцем за справедливість важко. Бо сам він не раз був помічений серед тих, хто блокував і сесії Черкаської облради, і приміщення Держгеокадастру на Смілянській. З великою долею ймовірності, на прохання того ж самого Азера Мірзоєва. 

Так от – звернувшись по допомогу до фірмочки благодійника, аби там допомогли вирішити важливе земельне питання, він несподівано отримав …обшук й вилучення документів по своїй фірмі. 

Цікаво, як поведуть себе в цій історії правоохоронні органи, зокрема прокуратура й СБУ?

Знайдуть «спільну мову» з авторитетною людиною Мірзоєвим чи все-таки вручать підозру й почнуть вести мову про запобіжні заходи…

Василь Осауленко

Немає коментарів:

Дописати коментар