четвер, 22 червня 2017 р.

Загибель Москви неминуча

                      
Росія – остання імперія Європи – неодмінно розвалиться. Це неминучий процес, який неможливо спинити. Хай би що робили Путін з московською політичною елітою, імперській Росії прийде кінець. Про це в інтерв’ю “Українському інтересу” заявив Герой України, автор Акта проголошення незалежності України Левко Лук’яненко.
– Левко Григорович, на вашу думку, яке майбутнє очікує на Росію?
– Москва вичерпала свої потенції внутрішні, і вона іде до скону. Її загибель неминуча.
– З чим це пов’язано?
– У 1945 році, коли формували Організацію Об’єднаних Націй, то написали її Статут. У тому Статуті великі держави-переможниці над нацизмом заклали нову правову концепцію відносин між країнами. До того часу право на імперію вважалось нормальним правом. Іншими словами, імперія була узаконена, міжнародне право її дозволяло. Якщо держава потужна і хоче стати імперією – будь ласка, воюй. Можеш – воюй, не можеш – не воюй. У 45-му році право на імперію було замінено на право на самовизначення. І всі європейські імперії розпустили свої колонії. Це зробили Франція, Португалія, Іспанія та інші країни, а їхні колишні колонії стали незалежними державами. Це було велике досягнення.
Тільки Москва залишилася імперією. З історії ми знаємо, що Росія завжди відставала від Європи на два-три покоління. І тому вийшло так, що вона проіснувала імперією довше… Але ж глобальний процес триває. Його не скасуєш, бо він сильніший від окремої держави, від окремої людини. Цей процес полягає у тому, що поступово відбувається ніби визнання індивідуальності окремої людини. Людина не належить безмежній владі держави. Вона може звернутися до міжнародних організацій по захист свого права. Тому люди стають громадянами не тільки своєї держави, а й усього світу.
Отаке підвищення ролі індивідуальності у світі обертається чим? Воно обертається тим, що відбувається самоусвідомлення етносів. І ці етноси поступово зростають, виростають і доростають до бажання стати незалежними державами. Ви це бачите в Іспанії – там баски воюють, каталонці воюють-борються за свою незалежність, то є по всьому світу.
– А іще курди, наприклад.
Так, курди. Цей процес такий широкий. У Російській Федерації теж було 15 союзних республік, 14 автономних республік, а ще – автономні краї та області. Це все народи, окремі нації, які Москва колись окупувала. І вони хочуть бути незалежними державами, вони це усвідомлюють. Вони ідентифікують себе не на рівні етносів, а вже реально на рівні націй.
Тобто від етнічного рівня свідомості вони піднімаються до політичного, яким є нація і боротьба за незалежність. І Росія не може стримувати цей процес. Безперечно, що національно-визвольний рух у Росії переможе. Це – без жодного сумніву, і Росія нічого не зможе з цим зробити.
– Тобто розвал Росії неминучий?
Великий політик Вінстон Черчилль 1944 року сказав: “Якщо й судилося Британській імперії розвалитися, то у всякому разі це станеться не при мені”. А воно сталося при ньому.
Так само й тепер. Хоч би що мудрував Путін і його політичне оточення, – бо він не один, це ж ціла імперська еліта, – не зупинити їм історії. Ця імперія доконче розвалиться. І тоді звільняться оті різні нації ¬– й мордва, й чуваші, усі інші, які тепер перебувають під московською окупацією. Крим повернеться в Україну. Всі ті шайки найманців московських, які орудують у Донецьку та Луганську, розбіжаться, якщо їх не встигнуть заарештувати.
– А що ви можете сказати з приводу мітингів опозиції, що їх виводить Навальний? Чи є вони частиною процесу цього розвалу?
Так, безперечно, це підточує російський імперіалізм. Безсумнівно.

Розмову вів Владислав Недашківський

Немає коментарів:

Дописати коментар