четвер, 22 вересня 2016 р.

25 квітня 1900 року народилася Вероніка Черкняхівська

 Вероніка Черняхівська. Портрет роботи О. Мурашка.

Цього дня 1938 року було засуджено і страчено НКВД Вероніку Черняхівську, поетку і перекладачку, онуку письменника Михайла Старицького, дочку гістолога Олександра Черняхівського та письменниці Людмили Старицької-Черняхівської.
Вероніка Черняхівська народилася 25 квітня 1900 року в Києві. Закінчила із золотою медаллю Другу українську гімназію імені Кирило-Мефодіївського братства і здобула фах інженера-економіста в Київському інституті народного господарства.
Удвох із батьком, професором медицини, від Наркомату охорони здоров'я, де працювала референткою-перекладачкою, їздила у відрядження до Німеччини.
Восени 1929 року її заарештували і звинуватили в причетності до «справи СВУ». Через кілька місяців її випустили, натомість посадили батька й матір.
Удруге Вероніку Черняхівську заарештували 8 січня 1938 року. Її звинуватили в шпигунстві на користь Німеччини.
22 вересня 1938 року її засуджено до розстрілу. Вирок виконано того ж дня.
Проте від батьків Вероніки приховали правду: повідомили, що їхню доньку заслано до Сибіру. Людмила Михайлівна Старицька-Черняхівська, якій пішов 72-й рік, у тріскучі морози шукала Вероніку по сибірських режимних таборах, повернулася до Києва ні з чим, застала вдома смертельно хворого чоловіка...
Вероніка Черняхівська писала ліричну поезію. Її вірші друкувалися в альманах «Гроно» та «Вихрь революции».
Володіла давньогрецькою, латинською, російською, французькою, німецькою, англійською мовами.
Крім медичних праць, переклала українською мовою і опублікувала романи «Місячна долина» Джека Лондона, «Жерміналь» Еміля Золя, «Пригоди Олівера Твіста» Чарльза Діккенса.
Вероніка Черняхівська: Зрубана гілка древа Старицьких
Есей Юрія Хорунжого з циклу "Шляхетні українки"
http://ukrlife.org/main/minerva/parsuny_chern.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар