пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

Как пить водку

                                       як правильно пити горілку
Насамперед, в морозилку укладається кілька змін чарок. Бо, всупереч поширеній помилці, заморожувати належить не горілку, а чарки! Горілку слід тільки охолодити, градусів до десяти-п'ятнадцяти. Дверцята холодильника цілком підійде. І, природно - горілка повинна бути гарною, бо косорилівки ... Ніщо їй не допоможе.
Далі, ставимо варити картоплю. Але не аби яку! Картопля, зварена в трохи підсоленій воді, неодмінно повинна бути розсипчастою і - запашної! Всі інші варіанти ми з презирством відмітаємо ...
   Поки картопелька вариться, треба підготувати оселедець. Обов'язково - дуже жирну, бочкового пряного посолу. Акуратно чистимо, позбавляємо кісток абсолютно, ріжемо на скибочки, і - укладаємо на селёдочніцу (подовжено-овальну тарілочку з висотою бортів близько 6-9 мм). Розклавши її так, щоб створювалося враження практично цілої рибки, зверху густо покриваємо її найтоншими полуколечкамі ріпчастої цибулі (білого і червоного), після чого скроплюємо (мало-мало, але так, щоб на кожен шматочок попало) олією (соняшниковою. І боронь вас боги взяти рафінована! Тільки пахуче! Тільки!). Тим часом картопелька майже достигла, але є ще час розкласти по мисочках солоні грибочки (опеньки, лисички, рижики), і солоні же огірочки. Застерігаю - саме бочкові солоні! Чи не мариновані! Вельми не зашкодить дрібно-дрібно порізати кріп, петрушки, на смак - селери або цибулі-порею, поклавши нарізане в окрему велику мисочку і гарненько перемішавши.
Природно, що напередодні була куплена сметана. На ринку! Густа! Те, що називається - "ложка стоїть" ... Це - основа для отримання смаку горілки. Решта (за бажанням) закуски можуть подаватися не раніше, як тільки після третьої чарки. Закурити (знову ж за бажанням) - теж.
   Отже ... Кладемо на тарілочки варену картоплю. Виделкою кожну картоплину трохи надломлюються посередині, і кладемо поверх сметану. Щедро посипаємо сумішшю зелені. Дістаємо крижані чарки, горілку, і - виробляємо налиті. Проголосивши що-небудь відповідне, дружно перекидаємо оні чарки.
   А ось тут - найцікавіше: порядок закушування! (Бо від цього багато що залежить) Слід чинити так: поставивши чарку, наколоти скибочку-два оселедці (неодмінно прихопивши цибульки), відправити в рот, і - почати повільно жувати. У цей час відламується шматочок картоплини (зі сметанкою, з зеленню), і - туди ж. Тобто - в рот. Далі - шматочок свіжого, запашного чорного хліба. Пожувати, проковтнути.
   І - ось тут-то і виявиться справжній смак горілки, який він повинен бути! Після того вже можна огірочка, грибочки або повторити чогось попереднього - це вже куди вилка перетинаються. Бо перешкоджати думкою тут - не треба! Організм - він мудрий підсвідомо, і сам розбереться, куди руку з виделкою направити ...

Немає коментарів:

Дописати коментар