суботу, 18 березня 2017 р.

Вшанування пам’яті Провідника націоналістичного руху, жінки-легенди Слави Стецько

У неділю, 12 березня 2017 р. минулa 14 річниця, як відійшла у засвіти засновниця Конгресу Українських Націоналістів( 1992-2003 р.р.), Голова Проводу ОУН ( 1991- 2000 р.р.), депутат Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Президент Антибільшовицького Блоку Народів (АБН) (1986-2003 р.р.), відома і знана у світі українська політична діячка та журналістка Слава Стецько.
У Києві  цього дня відбулось  покладання квітів на Байковому кладовищі на могилу Слави Стецько (сектор   49-Б)  від представників політичних партій і громадських рухів за участі активістів Конгресу Українських Націоналістів, соратників видатної діячки та членів її родини.
На початку пам’ятних заходів відбулася панахида пам’яті Слави Стецько, яку провів настоятель УГКЦ храму Святого Миколая на Аскольдовій могилі отець Ігор Онишкевич.  Також були присутні представники ЗМІ.
У виступах українських патріотів, які прийшли вшанувати пам’ять видатної націоналістки, прозвучали спогади про Славу Стецько і в часи діяльності за кордоном разом із її чоловіком Ярославом Стецьком, видатним теоретиком українського націоналізму, багатолітнім Головою Проводу ОУН та Президентом  Антибільшовицького Блоку Народів. Діяльність антикомуністичної організації АБН була високо оцінена тодішнім президентом США Рональдом Рейганом, а також  згодом і в Україні, яка вже відновила свою Незалежність у 1991 році.
У своєму виступі, Голова Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь наголосив на безмежній жертовності Провідниці, для якої Україна дійсно була понад усе, та додав: «Слава Стецько єдина із соратників Степана Бандери та Романа Шухевича, Ярослава Стецька та інших героїв ОУН-УПА, яка, повернувшись в Україну, довершувала священну боротьбу за УССД цілої епохи українських націоналістів вже у Верховній Раді. За відносно невеликий час діяльності в Україні (трохи більше десяти років) – зуміла відновити і розбудувати сітку ОУН(Б) та повести за собою в ім’я Української Держави багатотисячну армію Конгресу Українських Націоналістів. Шкода, що роль цієї видатної постаті сьогодні на державному рівні є досі недооціненою. Також сумно з того, що багато відомих людей, в тому числі і знаних українських політиків, які фактично завдячують Славі Стецько кар’єрою – сьогодні не тут, хоча мали би щодня запалювати свічку в церкві, вшановуючи її світлу пам’ять…”Промовці, серед яких і Богдан Червак, Голова Організації Українських Націоналістів, відзначили також той промовистий факт, що  Слава Стецько була одним всього з п’яти (!) закордонних політичних і громадських діячів із багатомільйонної української діаспори наряду з Миколою Плав’юком та Осипом Зінкевичем, які наважились повернутись в незалежну Україну і розпочати тут  громадсько-політичну діяльність з розбудови громадянського суспільства та державних інституцій у відновленій Українській Державі, про яку мріяли мільйони закордонних українців протягом багатьох десятиліть.
На поминальному віче також слово мали соратниця Наталя Осьмак, Заступник Голови Конгресу та Голови СОУ Євген Лупаков,  племінниця Леся Брацюнь, відомий історик Володимир Омельчук та радник Голови СБУ Ярослав Антоняк, представник Української партії та член Соловецького братства Георгій Лук’янчук.
На  життєвому  прикладі Слави та її соратників виховалась значна частина патріотично настроєного політикуму сучасності, в тому числі, молоді патріоти, які творили нещодавно Революцію Національної Гідності, а тепер ведуть героїчну боротьбу з московським окупантом на Сході нашої держави.   Присутні одностайно висловились на підтримку пропозиції щодо присвоєння Славі Стецько за її подвижницьку  державотворчу діяльність високого звання Героя України (посмертно).

Немає коментарів:

Дописати коментар