пʼятницю, 24 березня 2017 р.

У Черкаській області гине річка Тясмин

На Черкащині гине річка Тясмин. За останні п'ять років водойма дуже обміліла та заросла, а вода в ній перетворилася на болото, а нещодавно почала гинути і риба. Екологи кажуть, що причиною масового мору можуть бути викиди стічних вод з райцетру Сміла. Більше про цю проблему у сюжеті наших кореспондентів.
У цій місцевості Тясмин протікає через три села. Але жителі давно не ходять на річку ані купатися, ані рибалити. Любов Негода пригадує: раніше тут і вода була прозорою, і береги чистими. Нині - стоїть нестерпний сморід.
Любов Негода, мешканка села Хацьки:
- Даже слів немає таких, щоб висловить, як воно там занедбане, як воно заросло і що там сталося в порівнянні з тим, що було років 4-5 назад.
Кілька днів тому в річці почала масово гинути риба. Щоб з'ясувати причини мору, екологи відібрали у Тясмині зразки води. Попередні результати експертизи невтішні.
Олег Савіцький, начальник ГУ екологічної інспекції в Черкаській обл.:
- Перевищення є, більше всього фосфатів, а фосфати всі ідуть в миючих засобах, а саме головне, що у річці зовсім немає кисню.
У природоохоронній прокуратурі підозрюють - мор могли спричинити стічні води з райцентру Сміла. Місто розташоване вище за течією. Цю версію зараз перевіряють.
Іван Лут, прокурор черкаської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері:
- За два дні буде готова повна роздруківка по забруднюючим речовинам, які були виявлені під час обстеження, і вже з урахуванням вказаних досліджень приймемо рішення, чи це був скид стічних вод, чи це просто природнє явище.
Екологи впевнені: річка потерпає не тільки від викидів. Щоб урятувати Тясмин від обміління та водоростей - треба розчистити русло. Інакше за кілька років водойма може зникнути з карти регіону.


Немає коментарів:

Дописати коментар