суботу, 25 березня 2017 р.

Черкаський нардеп підготував історичне звернення України до США

Верховна Рада України підтримала ініціативу черкаського нардепа Віктора Вовка та лідера радикалів Олега Ляшка звернутись до Конгресу США щодо безпекових гарантій України. Розроблений Віктором Вовком документ передбачає визнання України  основним союзником США поза “НАТО” та конкретний механізм реалізації досі недієвого Будапештського меморандуму. Як зазначають депутати, це звернення парламенту може стати одним з найважливіших для країни зовнішньо-політичних документів.
– Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і Сполученими Штатами. У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства – “основний союзник США поза НАТО”. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій – як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль,-  зазначив з трибуни Верховної Ради Олег Ляшко.
Проект постанови про звернення підтримали 232 народних обранці.
Олег Ляшко переконаний, що надання Україні статусу “основного союзника поза НАТО” та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу.
– Це надзвичайно важливий крок у напрямку практичної реалізації Будапештського меморандуму, що пропонує конкретний механізм його виконання через надання Україні статусу особливого союзника США поза НАТО та укладання оборонної угоди між нашими державами. Ця подія має шанс увійти в історію. Переконаний, що зрештою ми доб’ємося дотримання наданих Україні безпекових гарантій з боку США, – прокоментував прийняття звернення його автор Віктор Вовк.
Нагадаємо, що Віктор Іванович Вовк український науковець, громадсько-політичний і державний діяч, народний депутат України VIII скликання, член Парламентської Асамблеї Ради Європи, член Конституційної Комісії. Заступник голови Радикальної партії та керівник РПЛ на Черкащині.
_________________________________________________________________________________________


Немає коментарів:

Дописати коментар