суботу, 25 березня 2017 р.

Черкащани вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

Світлина від Коваленко Людмили.  Світлина від Коваленко Людмили.
Світлина від Коваленко Людмили.  Світлина від Коваленко Людмили.
Сьогодні, 25 березня, черкащани вшанували пам’ять нашого видатного земляка, борця за незалежну Україну В’ячеслава Чорновола.
Місце зустрічі — невеликий сквер на перехресті вулиць Чорновола і Шевченка. Тут щороку збираються члени «Народного Руху», ветерани, молодь, шанувальники Чорновола. Багато років «рухівці» проявляли ініціативу обладнати на цьому місці сквер Чорновола, але земельну ділянку віддали у приватну власність і нині вона занедбана, натомість для скверу Чорновола влада обрала інше місце.
— Чорновіл — це видатна особа, один з будівничих України. Він багато і сил, і здоров’я, і власне життя віддав за нашу Українську Самостійну Державу, — каже голова міського осередку "Народного Руху України" Анатолій Корнелюк. —. Гірко згадувати, що його вже немає, але пам’ятаймо, що ідеї Чорновола живуть, вони нас надихають на розбудову нашої держави спільними зусиллями всього свідомого українського суспільства.
Вшанувати Чорновола прийшла також і молодь.
— Я часто перечитую Чорновола, і сьогодні прочитав його останній виступ 25 березня 1999 року у Кіровоградському педінституті, — каже Павло Прибіш, керівник молодіжного осередку НРУ на Черкащині. — Ми дуже часто говоримо про ідейність, про партійну продажність. Про це застерігав нас і В’ячеслав Максимович. У своєму останньому виступі Чорновіл сказав, що лідер має бути ідейним прагматиком. Для мене Чорновіл як людина — у першу чергу моральний ідейний лідер. Зараз Україна потребує такого лідера, але, на жаль, його немає. Тому, не маючи живого прикладу, ми стараємося сповідувати ідеї Чорновола щодо Української правоцентричної держави, — говорить Павло.
Пам’ять В’ячеслава Чорновола вшанували хвилиною мовчання, присутні згадували свої спомини про нашого земляка, читали вірші, присвячені Чорноволу, а також сучасним визвольним подіям.
Пригадаймо: В'ячеслав Максимович Чорновіл народився на Черкащині, у смт Єрки, 24 грудня 1937 року. Чорновіл був українським політиком, публіцистом, діячем руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичним в'язнем СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України посмертно. Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.
25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин голова «Народного Руху України» В'ячеслав Чорновіл загинув у автокатастрофі на шосе під Борисполем. У випадковість цієї смерті багато українців не вірять і дотепер.
Слова Чорновола: "Україна починається з тебе" стали вже крилатими. Про себе ж В'ячеслав Максимович говорив: "Якби мене запитали, шкодую я про те, як би склалося моє життя, про 15 років, які відсидів, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та обирати, я б обрав життя, яке прожив".

Немає коментарів:

Дописати коментар