пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Черкаські письменики прийшли запитати в облради, чому їх вважають… гіршими за собак?

На 45-річчя Черкаської обласної організації Спілки письменників України голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець підготував письменникам “сюрприз” – за комунальні борги їх збираються виселити із приміщення. Вже є відповідна позовна заява комунального підприємства – балансоутримувача “письменницького” приміщення до суду. Ціна питання – 8 тисяч гривень.
І це при тому, що на сьогоднішній сесії облради збираються виділити з обласного бюджету ще один мільйон гривень на будівництво притулку для безпритульних тварин в Умані, як наступний транш до тих 3 мільйонів, які вже виділено. Тому сьогодні письменники, серед яких є лауреати Шевченківської премії та репресовані радянським режимом, прийшли на сесію, щоб запитати, чому у часи війни, російського сепаратизму і шквалу московської пропаганди патріоти України, які виховують свідому націю, – стали гіршими за собак?
“Письменники не в змозі оплачувати оренду приміщення спілки, адже ми є неприбутковою організацією. Усі книжки, які видає спілка, безкоштовно передаються в навчальні заклади. Ми ще з осені домовлялися з обласною владою про програму підтримки творчих спілок, створення мистецької ради, але на сьогодні жодного результату немає”, – пояснив на мітингу письменників під стінами обласної ради професор, письменник Володимир Поліщук.
“Жодна попередня влада не додумалась виселити письменників на вулицю. Виселити інтелект нації не додумався навіть Тулуб. Я так розумію, що просто комусь потрібен цей ласий шматок – приміщення спілки на Хрещатику. Звертаюсь до вас, Олександре Івановичу (Вельбівець, – ред.). Ви хочете поставити крапку в існуванні спілки письменників? Це ганебно для Черкащини, яку називають Шевченківським краєм! Де ще, в якій області України є така ситуація? І в той же час сьогодні на сесії обласної ради буде розглядатись питання щодо виділення на побудову притулку для собак одного мільйона гривень. Ще наводити паралелі? Черкаські письменники просто розіб’ють курені на площі перед обласною радою”, – емоційно виступила вже з трибуни обласної ради письменниця, екс-голова обласної ради Валентина Коваленко.
Вона додала, що голова Черкаської обладміністрації Юрій Ткаченко зголосився допомогти спілчанам особисто, однак це не вирішує стратегічного питання “ходіння з простягнутою рукою”.
“Виповнюється 45 років спілці письменників… Це такий подарунок влади для спілки? Виселення письменників на вулицю буде ганьбою на всю країну”, – наголосив депутат обласної ради від “Батьківщини”, лауреат Симоненківської премії Олексій Озірний.
Голова обласної ради Олександр Вельбівець пояснив цю скандальну ситуацію тим, що він не одноосібно приймає подібні рішення, та й утримувати письменників – економічно нерентабельно.
Нагадаємо, що письменницька організація Шевченкового краю уже багато років працює у приміщенні по вулиці Хрещатик, 219, яке належить до об’єктів обласної комунальної власності. Усі попередні обласні влади, навіть часів «януковича-тулуба», встановлювали орендну плату для творчих спілок Черкащини в розмірі 1 грн. на рік, фактично передаючи комунальне майно в оренду обласним відділенням Національних творчих спілок безоплатно. І в цьому була залізна логіка, адже творчі спілки не є комерційними організаціями, та й самі письменники, художники, майстри народної творчості грошей, м’яко кажучи, лопатою не загрібають. Особливо в наш непростий час, коли у людей не вистачає коштів не те, щоб книги купувати, а навіть на хліб насущний…
Тетяна Воронцова

Немає коментарів:

Дописати коментар