неділю, 4 червня 2017 р.

Костянтин Степанков

                           Світлина від Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков.
Друзі! Цього дня народився відомий український актор Костянтин Степанков. Він зіграв понад сто ролей у кіно, був одним із обличь цілої епохи українського кінематографу. Він грав у таких чудових фільмах, як «Камінний хрест», «Вавилон ХХ», «Захар Беркут», «Легенда про княгиню Ольгу» та інших.
Він народився 3 червня 1928 року у селі Печеськи Хмельницької області. Батько актора Петро Волощук був священником. У 1939 році його арештували і більше ніяких вісточок про нього родина не отримувала – ймовірно, він загинув у таборах ГУЛАГу.
Костянтину довелося змінити прізвище – так із Волощука він став Степанковим, від дівочого прізвища матері – Степанко.
Школу Костянтин закінчував в Умані, а вступати вирішив на факультет, пов’язаний із їжею, як і більшість його однолітків – настільки голодними були часи. Степанков став студентом плодово-овочевого факультету Уманського сільгоспінституту. Понад це – він екстерном склав іспити за перші два курси. Під час навчання в інституті Степанков вів «культмасовий сектор». Він організовував зустрічі відомих людей, котрі приїздили до Умані, для студентів та викладачів. Під час однієї з таких зустрічей на талановитого юнака звернув увагу і запропонував вступити до театрального інституту Амвросій Бучма, на той час актор та режисер Київського театру ім. Івана Франка, професор Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого.
Костянтин пристав на пропозицію, понад це – його підтримали у Уманському інституті. Директор навіть дав 200 рублів на вступ. І в нього вийшло – Степанков здав іспити і став вчитися на кіновідділі, на курсі Амвросія Бучми.
Одразу після закінчення інституту Костянтин став у ньому викладати. Він не полишав цієї роботи понад 30 років. Під час викладацької діяльності зустрів і любов усього свого життя – молоду студентку Аду Роговцеву. За залицяння до студентки Степанкова відсторонили від роботи, але це ніяк не вплинуло на їхні стосунки. Після того, як Роговцева закінчили навчання, вони одружилися. І їхнє кохання досі – взірець справжньої чистої любові.
З 1955 року Степанков грав у театрі імені Івана Франка, але там не поспішали поступатися дорогою молодим. Успіх до актора прийшов у 1968 році, коли Костянтин зіграв у фільмі «Камінний хрест». Після цього його одразу запросили на роботу на кіностудію Довженка і він погодився.
Потім були сотні гучних ролей. Зніматися він перестав лише за кілька років до смерті. Мріяв зіграти золоте весілля із коханою дружиною. Але помер 22 липня 2004 року від раку підшлункової залози.
Вічна пам’ять.

Немає коментарів:

Дописати коментар