неділю, 18 червня 2017 р.

Підсумки тижня, або Безвіз в обмін на гарячу воду

Цей тиждень був не просто багатий на події – це був історичний тиждень. Адже відкрився «безвіз» – і українці гайнули до Європи! На висоті був президент Порошенко. Він, на відміну від дрімучого попередника, знає літературу і не плутає Ахметова з Ахматовою. Його «Прощай, нємитая Россія!» примусило здригнутися «скрепоносну» імперію.
В РФ на сарказм з України почали жваво реагувати. Путін цілу філософію розвів, добазікався до того, що Лермонтов, бачте, насправді теж слуга престолу і всією душею був за рабовласницький режим царя Миколи.
Але то все – література. «Нємитая Россія» до глибини душі зачепила також і багатьох українців, особливо киян, яким митися останнім часом доводиться або під холодною водою, або підігрітою на плиті. Кияни запитували: а може, Президент віршами класика натякнув, що після «безвізу» і митися вже не потрібно, бо «ми і так круті, нас уже до ЄС без віз пускають, на відміну від росіян? Нехай собі москалі за рецептом «Горбоконика» всі хоч зваряться в окропі – їх до Європи все одно просто так пускати не будуть».
У «Київенерго» теж мислили у цьому напрямку і жваво відреагували на сентенції Президента – заявою, що кияни до жовтня можуть залишитися без гарячої води (https://kiev.pravda.com.ua/news/593faa1b4baa8/view_print/). І що цікаво, більшість киян позитивно сприйняли ймовірний меседж Президента про «безвіз в обмін на відсутність гарячої води» – її немає вже другий місяць, а кияни спокійні як удави, ніхто не виходить на маніфестації, ніхто не протестує, стоять собі в заторах і дихають отруйними викидами. Тим паче, що на Печерських пагорбах, на відміну від Лівого берега чи Виноградаря, вода гаряча є – ТЕЦ-5 працює, а ТЕЦ-6 саме за борги відключили. Але киян це не коробить, вони радіють за мешканців Печерська і Липок, у них же тепер «безвіз»! Щоправда, купка незгодних «псевдоактивістів» таки знайшлася. В понеділок вони перекрили Харківське шосе і вимагали – подумати тільки – гарячої води!
Але деякі експерти зауважують: ну вибачте, в тримільйонному Києві лише «три каліки» вийшли на протести, що тільки підтверджує той факт, що киянам без гарячої води – добре.
У КМДА теж цього тижня задніх не пасли і вирішили: а чому кияни так мало платять за сміття, що лежить під їхніми вікнами, за розбиті тротуари і ґрунтові (колись вони були асфальтовими) доріжки біля під’їздів? – І вдвічі підвищила тарифи на послуги з утримування багатоквартирних будинків і прибудинкових територій. Зазначається, що розпорядження ухвалили «у зв’язку зі зверненням виконавців послуг, що надали відповідні розрахункові матеріали щодо нових тарифів». На жаль, «виконавці послуг» не надали розрахунків, наскільки зростуть житлово-комунальні борги після їхніх новацій. У КМДА, звичайно, зовсім не в курсі, що більше 60 % українців визнають – за останній рік їхній матеріальний стан погіршився і вони не в змозі оплатити комуналку.
Ще менш обізнані щодо матеріального стану українців у компанії ДТЕК, чиї хвацькі й талановиті менеджери почали закуповувати в Росії вугілля дорожче, ніж на біржі в Роттердамі – по 95 доларів за тонну.
Чи витримають гаманці українців чергове підвищення цін за теплопостачання? Дізнаємося вже восени.
А поки що легко спрогнозувати: казкове літо без гарячої води для киян може мати продовження у вигляді зими з холодними батареями.
Особливо приємно киянам має бути від усвідомлення, що райське літо без гарячої води організував для них один із батьків «Новоросії» – «уважаємий Ринат», який має пряме відношення до «Київенерго». Допомагав йому не менш видатний столичний мер, який недавно став ще ближче до самого Путіна. Раніше Кличка пов’язували лише з Фірташем, злі язики розповідали, що олігарх фінансує найдемократичнішого боксера. А Фірташ – ну хто він? Більше ніж на роль гаманця Путіна не тягне. https://www.radiosvoboda.org/a/25303086.html
А тепер, коли брат Володя став майже родичем Медведчука – кума Главстєрха – уже Віталій завдяки кумівству, майже по-родинному матиме вихід на самого Путіна. Саме так подейкують недоброзичливці, які навколо бачать лише зраду. Насправді Володимир просто дуже любить турбуватися про дітей. А яка різниця, про чиїх дітей турбуватися – дітей Шуфрича чи якихось київських або закарпатських голодранців?
Взагалі «немотивована» «ірраціональна» любов до Росії і Путіна – це дуже поширений синдром, який проявляється раптово у багатьох людей в різних кінцях світу. Цього тижня ми мали черговий яскравий приклад немотивованої любові до Росії. Сенат США проголосував за розширення санкцій проти недоімперії. Сенатор Ліндсі Ґрем пояснив, за що США хочуть покарати Росію: за втручання у вибори у США, за підтримку зброєю талібів, за співучасть Росії в хімічних атаках Асада в Сирії. Список неповний, можна продовжувати. Росія – країна терорист № 1 один у світі – цю очевидну істину знають усі притомні політики.
Але виявилося, що в Європі є політики, яким любити Росію не завадять жодні злочини росіян. Навіть хімічні атаки і збиті «Боїнги» не переконують їх, що не варто лізти в обійми до такого незакоплексованого енергопостачальника. Спочатку галасувати почали канцлер Австрії Крістіан Керн та міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель, а потім до них приєдналася ще й фрау Меркель. Вони у санкціях проти Росії побачили загрозу для енергопостачання Європи. «НордСтрім-2» їм, бачите, США заважають добудувати! А те, що цей «НордСтрім» в обхід України протягнули саме для того, щоби ЄС зробити залежнішим від «Газпрому», вони не в курсі? Після запуску «Північного потоку-2» на німецькому ринку поставки газу з Росії займатимуть 60% від загального обсягу імпорту газу, замість нинішніх 40 %; «Газпром» зможе демпінгувати проти шельфового газу з Норвегії, Нідерландів та Британії; окрім України, транзитний потенціал втратять Словаччина, Чехія та Польща. Все це робиться в інтересах об’єднаної Європи чи заради «безкорисливої» любові до Росії?
Критика Анґелою Меркель і Ко американських санкцій проти Росії викликає подив ще й тому, що росіянам насправді санкції, виявляється, подобаються. Російський «Левада-центр» провів опитування: 70 % росіян кажуть, що санкції – це супер і не треба відмовлятися від політики бандитизму в міжнародному масштабі, нехай і далі російські горлорізи звірствують в Україні та Сирії! Росіяни задоволені як ніколи, а Меркель чогось боїться. Дивно.
Але всі згадані події, навіть «безвіз» та скандали, тьмяніють на тлі останніх заяв Президента та Прем’єр-міністра України. Цим, як відомо, аж ні разу не популістам саме популісти весь час заважали реформувати країну – своїми фантастичними нездійсненними вимогами. Так от, на Нацраді реформ Порошенко раптово затурбувався про пенсіонерів і доручив уряду підвищити пенсії та скасувати їх оподаткування.
«Підвищення мінімальної пенсії відбудеться цього року, і я думаю, що можна розглянути можливість перенести це з грудня на листопад або навіть на жовтень», – послав благу звістку Президент. За кілька днів до цього прем’єр заявив на Кабміні – не в сауні, не на пляжі, не на гумористичному шоу, а на Кабміні: «Ми прогнозуємо, що вже цього року середня зарплата буде близько 7 тисяч гривень. А в середньостроковій перспективі середня зарплата повинна бути не менш ніж 10 тисяч гривень».
Що сталося в країні? Ні сіло, ні впало будуть підвищувати пенсії і зарплати. Невже із кризи вийшли і ВВП не на статистичну похибку почав зростати? Невже 150-мільярдний дефіцит Пенсійного фонду ліквідували? Невже чи то 30, чи то 50 мільярдів на субсидії уже знайшлися?
Про це ми не чули, але пенсії влада вже готова піднімати. Щось цікаве відбувається в країні, якщо і президент, і прем’єр починають нагадувати своїми заявами Ляшка. Може справді скоро вибори?
Підготував Ян Борецький

Немає коментарів:

Дописати коментар