суботу, 17 червня 2017 р.

Миттєвості української історії

                          Світлина від Vasyl Moysiyenko.
Презентація унікального документального фільму, фотолітопису та фотовиставки з нагоди 100 річниці від подій історичної вершини національно-визвольної боротьби та відродження української нації відбулася 16 червня 2017 р. у Черкасах.
Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Національна світлинотека «Українська мить», Благодійний фонд «Відродження України» та Видавничий дім Ін-юре з нагоди ювілею підготували шанувальникам української історії вишукані подарунки: фотолітопис «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ» та документальну хроніку «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)». Авторами ідеї та керівниками масштабного проекту виступили Степан Кубів, Олександр Святоцький та Руслан Стефанчук.
На Соборній площі містяни змогли побачити хронікально-документальний фільму «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)»» Сергія Буковського, матеріали для якого були зібрані у фільмотеках не тільки Києва, а й Відня, Берліна, Варшави.
Дуже слушно щодо суспільно-політичного значення цих подій висловився один із керівників проекту Степан Кубів: «Героїзм та жертовність борців за волю України сьогодні також допомагають нам в обороні державної самостійності та демократії. У багатьох геополітичних аспектах ми є свідками повторення ситуацій сторічної давності. Вкотре українцям доводиться боротися за свою державність на різних фронтах, однак тепер на нашому боці омитий кров’ю героїв неоціненний досвід минулих поколінь і підтримка міжнародних партнерів».
Представлений у Черкасах проект дозволив доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Він спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини, а уроки визвольних змагань стануть важливим державотворчим досвідом, який слугуватиме для якісного розвитку сучасної України.

Немає коментарів:

Дописати коментар