неділю, 13 серпня 2017 р.

Унікальна Черкащина: ТОП-10 старовинних дерев’яних церков, які збереглися до наших днів

Дерев’яні церкви зазвичай поза увагою туристів. Однак на Черкащині ще збереглися ці прекрасні і автентичні пам’ятки релігійного зодчества. Топ-10 пропонуємо вашій увазі.
1. Неподалік Черкас (20 км), знаходиться село Нечаївка в лісах біля якого росте багато грибів, а в самому селі збереглась церква Різдва Пресвятої Богородиці, вона збудована в другій половині XVIII ст.
2. В селі Білозір’я збереглась Святопреображенська церква 1867 року. Якщо їхати автобусом Черкаси – ст. ім. Шевченка її видно, вона в центрі села. На жаль навколо неї бетонний мур і не в часи служіння вона закрита.
3. Неподалік Сміли є село Костянтинівка. Церкву Вознесіння Господнього 1882 року побудови з дороги не видно, хоча вона знаходиться за квартал від центру села. Місцеві охоче Вам підкажуть до неї шлях.
4. Інша церква Смілянського району знаходиться в мальовничому селі Тернівка, що розкинулось по обидва боки річки Гнилий Ташлик. Церква св. Дмитра Солунського знаходиться в центрі села, пропустити її важко. Рік побудови церкви 1822.
5. На шляху між Смілою і Кам’янкою лежить село Михайлівка – в ньому і збереглась церква св. арх. Михаїла, 1845р.
6. Якщо в центрі села Михайлівка повернути за вказівником на Жаботин, то можна побачити Успенську церква 1851 року.
7. За пару кілометрів від райцентру Кам’янка знаходиться село Ребедайлівка, з траси до села пару кілометрів. На горбі в селі збереглась церква Пресвятої Богородиці 1796 року.
8. Орловець, село яке витяглось вздовж траси Сміла – Городище – Корсунь – Київ. Знаходиться воно між Смілою і Городищем. Церква розташована так, що в листі дерев її можна і не помітити. Свято-Миколаївська церква, збудована у 1779 році запорізьким козаком Кирилом Половим. Так що це козацька церква. Це один з майже 40 старовинних дерев’яних храмів, що збереглися на Черкащині.
9. В селі Стецівка Чигиринського району створено скансен серед мальовничих пагорбів, перебуваючи серед яких і не скажеш що ти знаходишся на Черкащині. Сюди ж перенесли і дерев’яну церкву з Лівобережжя. Миколаївська церква побудована в кінці 18 сторіччя.
10. Церква Святої Трійці (XVIII ст.) в селі Драбівці Золотоніського району дуже незвична. Здається, що ти десь на Прикарпатті а не на Черкащині. Будівля церкви не раз переносилась і перебудовувалась, церкву реставрували в 70-х роках минулого століття майстри із Закарпаття, які і надали їй такого незвичного для нашої місцевості вигляду.
На жаль на одну дерев’яну церкву цього року стало менше – в селі Чорнявка Черкасьокго району згоріла церква св. Петра і Павла.

Немає коментарів:

Дописати коментар