неділю, 20 серпня 2017 р.

Що відомо про пам'ятник воїнам АТО в Києві

У Києві з'явився монумент воїнам АТО у вигляді меча, встромленого в карту Росії. DW з'ясувала, хто встановив пам'ятник та як на нього відреагували в Росії.
Пам'ятник воїнам АТО у Святошинському районі Києва
Пам'ятник воїнам АТО встановлений у Святошинському районі столиці України
Як виглядає монумент
У Києві у вівторок, 15 серпня, був відкритий пам'ятник українським воїнам, які загинули під час конфлікту на Донбасі. Верхня частина гранітного монумента виглядає як меч, на руків'ї якого зображений тризуб. Меч устромлений в зображення карти Російської Федерації. На постаменті пам'ятника зображено янгола-охоронця з жовто-блакитними крилами. Загальна висота монумента - 2,5 метра. За словами одного з ініціаторів встановлення пам'ятника - представника громадської організації "Товариство ветеранів АТО" Євгена Яранцева - він символізує майбутню перемогу України над російськими окупантами.
За словами ініціаторів встановлення пам'ятника, меч є зброєю янгола-охоронця українських воїнів
За словами ініціаторів встановлення пам'ятника, меч є зброєю янгола-охоронця українських воїнів
Хто оплатив виготовлення пам'ятника
Гроші на виготовлення монумента (120 тисяч гривень) протягом півроку збирали волонтери та воїни-добровольці. Встановлення пам'ятника є ініціативою громадських організацій, а не української влади. Як повідомили українські ЗМІ, у відкритті монумента взяли участь представники таких неурядових організацій, як "Український центр адаптації ветеранів АТО", "Бюро з питань захисту екології та здоров'я", "Товариство ветеранів АТО", міжнародний благодійний фонд "Майбутнє".
Де він встановлений
Пам'ятник встановлений у Святошинському районі української столиці, на перехресті проспекту Леся Курбаса та вулиці Академіка Корольова. Як заявив українським ЗМІ Яранцев, "влада Києва, безпосередньо Святошинського району, представники "Київводоканалу" тільки заважали встановленню пам'ятника. Влада посилалася на наявність на цьому місці колектора, який, буцімто, потрібно буде лагодити в будь-який момент". За його словами, у центрі Києва встановити монумент було практично неможливо, тож робити це довелося в одному зі спальних районів міста.
Реакція в Росії
Відкриття пам'ятника в Києві спричинило ажіотаж у російському політикумі. Зокрема перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич назвав монумент "рідкісним поєднанням ненависті та хамства". За його словами, "нинішній київський режим спорудив пам'ятник самому собі, і він буде знесений першим після невідворотного падіння цього режиму". У свою чергу, член комітету Державної думи з міжнародних справ Сергій Железняк заявив, що "такі неприйнятні дії з боку української влади вимагають жорсткої реакції з боку нашої держави… і повинні стати предметом розгляду Радбезу ООН". Устромлений у карту РФ меч він вважає "висловленням прямої загрози… і закликом до агресії стосовно Росії".

Немає коментарів:

Дописати коментар