неділю, 20 серпня 2017 р.

Більшість українців хочуть читати, дивитися, слухати українською, — дослідження


В усіх типах медіа українські споживачі надають перевагу продуктам українською мовою. Такими є результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології

Обговорюємо результати дослідження з етнополітологом та доктором політичних наук Володимиром Куликом. 
Дослідження є комплексним, а його цінність полягає ще й в тому, що є аналогічні дослідження є з 2012 та 2014 років:
«Я вилучив респондентів з тих територій, які пізніше були окуповані. Тобто опитування 2012 року включають всю Україну, вересень 2014 не включає Крим, але ще включає території, де вже були сепаратистські угруповання, але ще можна було проводити дослідження. За великим рахунком, є питання, наскільки точні ці дослідження і наскільки люди могли говорити правду. Але тепер я не можу використати ці дані порівняльно, бо опитування 2017 року не включає ці території. Тобто я вилучив респондентів і порівнюю ті ж самі території», — зазначив Володимир Кулик.
Загальний висновок: мовні преференції українців змінюються на користь української мови, в усіх типах медіа споживачі віддають перевагу продуктам українською мовою:
«Це однозначний висновок, до опитування 2017 року я ще не міг чітко сформулювати тенденцію, були деякі відхилення в один бік або ж в другий. Порівнюючи три опитування, можу сказати, що тенденція однозначна», — говорить Володимир Кулик.
Повну версію розмови про дослідження та про те, що україномовні громадяни стали вимогливішими в питаннях дотримання своїх прав, слухайте в доданому звуковому файлі.


Немає коментарів:

Дописати коментар