суботу, 19 серпня 2017 р.

На Черкащині руйнується маєток часів Тараса Шевченка

                                   Результат пошуку зображень
 На Черкащині руйнується маєток часів Тараса Шевченка. Реконструкцію історичної будівлі почали чотири роки тому. Роботи до кінця не завершили, так і покинули. Садиба без нагляду руйнується, а невідомі у буквальному сенсі розтягують її на шматки. 
"За переказами, саме в цьому дубі, саме тут Тарас Шевченко ховав свої малюнки від панів чи хто там його переслідував", - розповідає історик, громадський діяч Сергій Шамара.
Ці тисячолітні дуби називають Шевченковими. Саме тут, у садибі пана Енгельгарда козачкував свого часу малий Тарас.
"Він тут і займався малярством, звісно, потім пізніше ці місцини: Будище, Моринці, Кирилівка (тепер Шевченкове), Вільшана - знайшли відображення у його творчості, зокрема в декількох віршах, поемах", - каже історик, громадський діяч Сергій Шамара.
Донедавна будівлю використовували як школу, проте нині вона пустує. Та й охочих подивитися на маєток не багато.
"Ми приїхали сюди з братом, щоб показати нашим дітям його дітям, звідки пішов наш рід, тому що наші предки із села Шевченкове, де народився, ну і Моринці", - каже киянка Ірина.
Та незабаром показувати не буде чого. Назарій - місцевий журналіст. Розповідає, що 2013 розпочалася реконструкція, що мала перетворити маєток на туристичний об'єкт. Та роботи чомусь зупинилися, а з покинутої без нагляду садиби почала зникати тротуарна плитка, ліхтарі та металеві деталі.
"2011 рік - фотографія з мого весільного альбому. Ми от стоїмо біля ліхтаря цього такого гарного, кованого, великого і от зараз де цей ліхтар - не зрозуміло".
Відповіді на численні запити до обласної влади вказували на те, що питання мають вирішувати у столиці.
"Мені от надійшла відповідь, але дивна відповідь, в якій йдеться про те, що все-таки обласна влада повинна була за цим всім стежити і на неї ніби як лягає відповідальність", - каже журналіст Назарій Вівчарик.
Не менш дивним є і фінансовий бік питання.
"Загальна вартість робіт складала майже 24 мільйони, сума виконаних робіт була майже 8 мільйонів, хоча це ті кошти, які були очевидно витрачені на ці алейки, на зовнішній ремонт будівлі, хоча в прокуратурі мені сказали, що все-таки не 24, а всього 17 по документах йшло, а витрачено було 6,5, а не майже 8", - розповідає Назарій Вівчарик.
На момент зйомки в обласній адміністрації ситуації нам не прокоментували. Не отримали ми й обіцяної відповіді телефоном. І поки садиба часів Шевченка руйнується, у сусідньому селі від ще одного маєтку Енгельгардів зостався лише меморіальний знак. 

Немає коментарів:

Дописати коментар