неділю, 20 серпня 2017 р.

Чому стався «скоропостижный исход» Зорі з «Укропу»?

Конфронтація різних груп впливу на політичному олімпі Черкас приводить до тектонічних зрушень в місцевому політикумі. Колишні політичні опоненти стають партнерами, а друзі – запеклими опонентами. 
Одним із яскравих та показових політичних демаршів став різкий відхід з обласної організації партії "Укроп" її вже екс-голови, депутата міської ради Руслана Зорі. Із заявами «нас продали як худобу», «зрадили всіх патріотів», «ми зберігали вірність партії та її ідеям», «нас намагались змусити знехтувати інтересами наших виборців» обранець покинув політичний проект, щоправда не заявляв про складення такого дорогоцінного мандату. Інтернет-видання Дзвін взялося проаналізувати істині мотиви дій та гучних заяв Руслана Зорі.
- Усі ж знають, а в першу чергу пан Зоря, як створювався партійний проект «УКРОП» в Україні і, зокрема, у нас на Черкащині. Якщо хтось забув, то коротко нагадаємо, що натхненником, організатором, а головне потужним спонсором цього політичного проекту виступав олігарх Ігор Коломойський, - нагадує оглядач Дзвону.
Формування «Укропу» в Черкасах також мало визначалося якимись демократичними принципами. Навесні-влітку 2015 року за партійний бренд розгорілася справжня кулуарна боротьба в місцевому політикумі, однак перемогу здобув тоді чинний мер Сергій Одарич.
- Щодо формування організаційного кістяка «УКРОПу» на Черкащині, то тут відбулася банальна і прагматична домовленість між великим олігархом Коломойським та трохи меншим олігарчиком Михайлом Бродським. Саме Бродський і місцева гоп-компанія на чолі із тодішнім мером Черкас і подільником по бізнесу Михайла Юрійовича паном Одаричем отримали карт-бланш на реалізацію цього «УКР патріотичного» проекту у нас в області, а особливо ж у Черкасах. Відповідно, Руслан Зоря, який вірою і правдою працював у команді Одарича, раптом «прозрів» і перейшов із мерських Вільних демократів у партію Коломойського-Корбана. І не просто перейшов, а очолив обласну організацію. Прекрасному політтехнологу Сергію Олеговичу і його босу Бродському для перемоги на міських виборах потрібно було мати під рукою кілька політпроектів, щоб отримати більшість у Черкаській міськраді, - проводить ретроспективу Дзвін.
Команда Одарича-Бродського мерські вибори програла, але завдяки депутатам розкладеним у різні кошики отримала вагомі важелі впливу.
Сам Одарич готувався вчергове одягти корону градоначальника Черкас. Із короною не склалося, але депутатів «а-ля Одарич» зайшло в міську раду чимало. І хитаються вони у міськраді згідно із «колєбаніями» лінії головних акціонерів цих закритих партійних товариств, в першу чергу пана Бродського. Ну, а лінії цих панів все ще тісно переплетені із їхніми бізнес-інтересами у Черкасах. Тим паче, для депутатських груп впливу Бродського-Одарича нині склалася просто чудова ситуація, коли у міськраді вималювалася антимерська коаліція. А відповідно ставки у грі за впливи у міськраді зросли неймовірно, як і можливість поборотися за фінансові потоки. Ось у цих всіх прагматичних розкладах і відведена відповідна функція пану Зорі та його соратникам по “УКРОПу», - констатує Дзвін.
Генеральна лінія партії розійшлася з позицією місцевих бенефеціарів, оскільки за голосування про розпуск виконкому Зоря та ще двоє депутатів отримали партійні догани, після чого і прозвучала гучна заява про вихід.
Але, як видно із заяви Руслана Зорі, у нинішнього партійного керівництва “УКРОПу” скоріше за все щось не склалося із паном Бродським. Отож, партійні боси погрозили пальцем на дії УКРОПівців у міськраді щодо їх голосування за відставку промерського «батьківщинівського» виконкому, оголосивши депутатам догани… Цілком можливо, що нове УКРОПівське керівництво у Києві шукає шляхи співпраці із «Батьківщиною» та її лідером Юлією Тимошенко. Вірогідно, що у цьому сьогодні зацікавлений і сам пан Коломойський, у якого, м’яко кажучи, не дуже склалося із нинішньою столичною владою.
Звичайно, весь цей параноїдальний пафос Зоря обгрунтовує гаслом, що він і ті, хто нині виходять з УКРОПу, зберігають вірність своїм виборцям та тим обіцянкам, які їм давали.
Товариство, якщо ви такі послідовні, принципові і патріотичні, та ще й хочете зберегти вірність своїм виборцям, то разом із заявами про вихід з УКРОПу складіть депутатські мандати, які ви здобули в першу чергу завдяки цій партії та її рейтингу. Оце буде чесно і за європейськими традиціям, - цілком слушно резюмує видання
Насамкінець варто додати, що після фактичної втрати політичного даху у вигляді розкрученого партійного бренду, політичні перспективи Зорі виглядають досить туманно. Депутатський мандат як вагомий елемент впливу залишається, але відкритим є питання на який час. За умов наполегливості міського голови у лобіюванні питання розпуску міської ради та призначення дочасних виборів через рішення Верховної Ради мандат можна буде втратити значно раніше ніж гадалося. 
Позитивне рішення Верховної Ради буде значним ударом не лише по Зорі, а по нинішній антимерській більшості загалом, адже значній частині депутатів доведеться боротися не лише за мандат, а й попередньо до цього підшукувати нові політичні сили.
Наскільки зацікавлять депутатів на Печерських пагорбах місцеві розбірки судити важко, але об’єктивний грунт для такої зацікавленості все ж існує. Мер Бондаренко, за бажання, цілком може знайти голоси на підтримку розпуску місцевої ради у значної за розмірами фракції «Народного Фронту» (не має представництва у міській раді), ВО Батьківщина, Відродження (не має представництва у міській раді), Опозиційний блок (не має представництва у міській раді), можливо Радикальній партії (яка втратила контроль над своїми депутатами і фракцію було розпущено вищим партійним керівництвом) та навіть фракції Блоку Петра Порошенка.

Немає коментарів:

Дописати коментар