четвер, 24 серпня 2017 р.

У Львові премією ім. Івана Франка нагородили Тараса Каляндрука і Наталю та Богдана Тихолозів

Лауреати Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності: Богдан Тихолоз, Наталія Тихолоз та Тарас Коляндрук. Фото: Микола Тис/ZIK
Учора у стінах Дому Франка (Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка) відбулося нагородження премією Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. У номінації «За найкращий твір у телевізійній сфері» премію отримав Тарас Каляндрук за документальний фільм «Віденські стежки Івана Франка. Подорож на захист честі» (2016) (Львівська філія НСТУ). А в номінації «За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері» – Наталя та Богдан Тихолози за науково-просвітницький інтернет-проект «Франко: Наживо». Премію лауреатам вручив заступник голови Комітету з премії ім. Франка, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

​Про це повідомляє кореспондент IA ZIK.

«Маю велику честь вручити цю урядову нагороду людям, які заслужили на цю премію. Кожного разу, коли засідає журі з премії ім. Івана Франка, завжди схиляюся до того, щоб цю премію надали не галичанам, а людям, які проживають на східній Україні, бо розумію, – як Іван Франко перейде Дніпро, це буде акт відновлення не лише історичної, а й національної справедливості супроти цієї визначної постаті. Але у даному випадку, коли журі ознайомилося з роботами, ми зрозуміли, що цим критерієм не можна користуватися, бо ці роботи, які стали переможцями, врешті-решт підкреслювали ту соборність, яку я розумів, коли дбав про те, щоб ця премія потрапила у гідні руки», – сказав заступник голови Комітету з премії ім. Франка, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Богдан Червак вручає премію Наталі Тихолоз. Фото: Микола Тис/ZIK
Богдан Червак вручає премію Наталі Тихолоз. Фото: Микола Тис/ZIK
За його словами, фільм та Інтернет-сайт – це робота українців, які відчувають себе українцями, а вже потім європейцями і галичанами. Вони підкреслили глибину величності та унікальності, яка притаманна постаті Івана Франка. Богдан Червак підкреслив, що автори думали не тільки про те, що вони мають сказати, показати, а як це зробити. Маємо справу з сучасним трактуванням постаті Івана Франка.

Богдан Тихолоз ортимує премію від Богдана Червака. Фото: Микола Тис/ZIK
Богдан Тихолоз ортимує премію від Богдана Червака. Фото: Микола Тис/ZIK
Також Богдан Червак зазначив, що сподівається на політичну волю міністерства фінансів України, щоб у грошовому вимірі ця премія вартувала Івана Франка.

Режисер, журналіст Тарас Каляндрук поділився ідеєю створення фільму: «До ювілею Івана Франка ми на Львівському телебаченні вирішили розкрити і показати, як зараз в умовах інформаційної війни російські вороги намагаються зробити з Івана Франка антисеміта. Світова громадськість підтримала точку зору, що Іван Франко не був ніяким антисемітом і ця інформаційна спроба російських спецслужб не вдалася. Ми створили фільм про віденський етап життя Івана Франка, в якому акцентували на аргументах, які запускає російська історіографія, і показали аргументи, які зафіксовані у віденських архівах і які незаперечно стверджують протилежне».

Тарас Каляндрук зазначив також, що фільм, який вони зробили, виявився єдиним фільмом про Франка, який зробили у ювілейний рік Каменяра.

Другий лауреат – Богдан Тихолоз розповів про їхній з дружиною Наталією проект «Франко наживо», який, за його словами, постав в результаті спілкування зі студентами. «Переконався, що студентське покоління, з яким працюю, погано відвідує бібліотеки. Натомість студентам легко дійти до Інтернету. І ми там повинні завойовувати свої українські території, пропонувати якісний продукт. Тому в цьому Інтернет-проекті вирішили молодим людям розказати все, що знаємо про Франка, – не академічною мовою, призначеною для вищої атестаційної комісії, а розповісти про Франка живою мовою для живих людей. Нам хотілося подивитися на Франка в трохи іншому ракурсі – без хрестоматійної патини і пафосу», – сказав Богдан Тихолоз.

Він зазначив, що цей проект, попри те, що він є авторським проектом подружжя Тихолозів, твориться за участі багатьох їхніх друзів, вчителів, партнерів. До участі в проекті запрошують усіх, хто має що розповісти про Франка та його родину живою мовою, щоб можна це було донести до широкого кола людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар