пʼятницю, 25 серпня 2017 р.

На Чорнобаївщині урочисто відкрили пам’ятний знак з нагоди 250 - річчя Кліщинського селянсько-козацького повстання

22 серпня на території Кліщинської сільської ради за участі голови районної державної адміністрації Сергія Джоболди, депутатів обласної ради Сергія Лихошерста та Миколи Пошиваника, сільського голови села Кліщинці Анатолія Грановського, директора СТОВ «Кліщинське» В'ячеслава Джулая, директора СТОВ ім.Щорса Юрія Лихошерста, ініціатора створення пам’ятного знаку Олега Ткаченка та місцевих жителів було відкрито пам’ятний знак з нагоди 250 - річчя Кліщинського селянсько-козацького повстання 1767-1771рр.
9cb6e71fd379c0a6d58ef216f9910ae9_XL
Жителі Кліщинець свято бережуть пам'ять про сповнену слави та відваги сторінку історії нашого козацького краю. В цьому році минає 250 років від початку селянсько-козацького повстання, під час якого протягом чотирьох років козаки намагались стримати поневолення.
На кліщинських землях, біля берега Кременчуцького водоймища, знаходиться Казенна гора, назва якої походить від слова «казнити». Саме там встановлено пам'ятний знак "Козакам полеглим на цій "Казенній землі" в боротьбі за волю в часи Кліщинського повстання 1767-1770рр." Старожили села розповідають, що саме на цій горі чинили розправу над непокірними селянами, які воювали за волю. Але навіть страшною карою неможливо було вбити у козаків прагнення бути вільними.
Відкрили монументальний постамент, приурочений 250-ій річниці від дня початку селянсько-козацького повстання Сергій Джоболда, Анатолій Грановський та Олег Ткаченко.
– Хто не пам'ятає минулого, той не має майбутнього. І саме від того наскільки дбайливим буде наше ставлення до своєї історико-культурної спадщини та як ми зберігатимемо і примножуватимемо свої духовні надбання залежить наше сьогодення і майбутнє. Простий обов’язок кожного свідомого громадянина знати, пам’ятати і вшановувати захисників, які боролися за справедливість та незалежність. Символічним є те, що даний пам’ятний знак ми відкриваємо саме в переддень Дня Незалежності України, – сказав Сергій Джоболда, подякував всім хто долучився до створення пам’ятного знаку та побажав присутнім успіхів у праці, міцного здоров’я, впевненості у завтрашньому дні та мирного неба над головою.
По закінченню заходу всі присутні схилили голову біля пам’ятного знаку та поклали квіти до його підніжжя.
«І не буде переводу українському народу, доки із глибин сторіч долина козацький клич…» - ці слова викарбувані на пам’ятнику в знак пам’яті про нескорений дух кліщинських селян і козаків.
За інформацією департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар