четвер, 16 березня 2017 р.

Саудівський принц в Сочі оголосив війну Путіну

Саудовский принц в Сочи объявил войну Путину
У російському Сочі відбулася зустріч президента Росії Володимира Путіна з міністром оборони Саудівської Аравії Мухаммедом бін Сальманом ас-Саудом, який вважається також спадкоємцем престолу. Російські ЗМІ напередодні захоплено писали, що, мовляв, саудівці хочуть домовлятися з Путіним. Мовляв, ВВП знову всіх переграв, Саудівська Аравія майже "на колінах", а принц після того, як вислухає Путіна і з усім погодиться, зробить честь російському президенту і буде його супроводжувати на "Формулу-1". Так би мовити для фотосесії, яка повинна була б наочно підтвердити, що з Саудівською Аравією все в ажурі. Так не було ні фотосесії, ні якихось домовленостей і по суті, Саудівська Аравія чесно попередила Путіна, що буде воювати з ним, особливо на економічному фронті, до кінця.

Цьому, звичайно, передував, скажімо так, обмін баченням ситуації. Результатом, якого став вихід до преси міністрів закордонних справ Росії і Саудівської Аравії. Останній супроводжував міністра оборони. Сергій Лавров заявив, що Росія лише хоче, щоб в Сирії запанував "терористичний халіфат". Зате, саудівський колега Лаврова заявив, що його країна і надалі підтримуватиме помірну сирійську опозицію, а політичне врегулювання полягає в тому, щоб створити перехідний уряд, де будуть і люди з нинішнього уряду, і представники опозиції. Перехідний уряд повинен розробити нову конституцію Сирії, і все це врешті-решт призведе Башара Асада до відмови від влади.

Якщо все це перекласти з дипломатичної мови на людську, то це буде виглядати наступним чином. Саудівці повідомили Путіну, що Асад повинен піти, що росіяни повинні припинити дії проти помірної сирійської опозиції і що їх турбує співпраця Росії з Іраном. У свою чергу Путін повідомив саудівському принцу, що він плював на їх думки і буде і далі і ще масштабніше підтримувати Асада, бомбардував і буде бомбити сирійську опозицію, яку підтримують саудівці, і що його відносини з Іраном жодним чином не стосуються Ер-Ріяда. На що саудівський принц не менше відверто повідомив Путіну, що в такому випадку Саудівська Аравія буде і надалі озброювати помірну опозицію і Росії не варто сподіватися, що нафта підніметься в ціні вище $ 55.

Звичайно, після таких "плідних" переговорів про ніякому спільному перегляді "Формули-1" і мови не могло бути. Зрештою, саудівці і не надто вірили в те, що Путін почує їх, але вважали за потрібне персонально його попередити (щоб потім ніхто не говорив, що не дослишал і не зрозумів) про наслідки його сирійської авантюри і по суті, оголосити Росії війну. Перш за все, економічну.

Немає коментарів:

Дописати коментар