четвер, 8 червня 2017 р.

У Мошнах під Черкасами зберігся єдиний дерев’яний витвір “українського Гауді” – Владислава Городецького

Донині у Мошнах зберігся унікальний дерев’яний пам’ятник архітектури – будинок лікаря та клініка, спроектовані Владиславом Городецьким.
   Городецького називали “українським Гауді”. Архітектор зі своїм почерком і стилем народився 23 травня (4 червня) 1863 р. в с. Шолудьки на Поділлі і походив із старовинного польського шляхетського роду.
mistoche.blogspot.com
mistoche.blogspot.com
Наприкінці XIX ст. Городецький став одним з активних учасників розбудови Києва: він розробив проект нових вулиць у центрі міста (Михайлівської, Ольгінської, Мерінгівської та Нової), став автором кількох споруд на Миколаївській вулиці (будинок київського відділення Російського сільськогосподарського комісіонерства “Работник”, меблевої фабрики Й. Кімаєра). За його проектом було збудовано будинок Л. Бендерського — повних шість поверхів на вул. В. Васильківській, 25. До 1897—1898 pp. належить проект надбудови і добудови старої двоповерхової кам’яниці на розі Хрещатика і Прорізної.
Але найвідомішою київською спорудою  Городецького став власний будинок архітектора на вул. Банківській, 10. Будинок у формі кубу, з характерним для модерну еклектичним використанням різних стилів. Його фасади оформлені скульптурними прикрасами роботи Е. Саля на теми стародавніх міфів і полювання, що виконані з цементу. “Киевская газета” від 4 грудня 1903 р. називала будинок “зразком архітектури нового стилю”. Дуже швидко дивний витвір Городецького – “Будинок із химерами” – став однією з визначних архітектурних пам’яток Києва.
Митець залишив по собі архітектурні пам’ятки в Черкасах, Умані, Євпаторії, Симферополі…
Вважається, що Черкаси саме йому зобов’язані поширенням тут стилю модерн. А почалося все з будинку жіночої гімназії (нині – старий корпус Центру дитячої і юнацької творчості, за СРСР -Палац Піонерів).
de77488ec345
Цей двоповерховий солідний будинок не мав звичних з поняттям “модерн” криволінійних форм, потрійних ліній. Модернізм полягав тут у незвичайному, нетрадиційно розробленому плані, сміливому використанні й поєднанні декоративних елементів, у діагонально розкреслених шибках великих вікон, як на сходах у будинку на Банківській, 10.
Крім гімназії, Городецький спроектував і побудував у Черкасах чоловічу гімназію (нині – музичне училище ім. Гулака-Артемовського), єврейську гімназію (художня школа ім. Данила Нарбута по Хрещатику), рибні ряди (залишки збереглися у дворі за корпусом Інституту фізичного виховання ЧНУ між вулицями Лазарєва і Дашковича), громадський банк (нині в приміщенні редакція обласної газети “Черкаський край), церкву та виконав архітектурну частину пам’ятника Олександру II.
wikimapia.org
wikimapia.org
Та повернімося до будинку лікаря в Мошнах під Черкасами. На замовлення Катерини Балашової, дружини обер-єгермейстера Височайшого двору Миколи Балашова, що володів величезними маєтностями на Київщині й Поділлі, у 1894 році Городецький збудував тут три лікарняні корпуси, в яких розташовувалися десятимісні палати, приймальне відділення, кабінет лікаря, відділення аптеки і кухня. Але до наших часів повністю зберігся лише один, його декоровано колоритним різьбленням і безліччю елементів, що підкреслюють інтер’єр будівлі.
moshny075korsun07_s

Вважається, що це єдиний збережений дерев’яний витвір видатного архітектора. На сьогодні в будинку живуть сім’ї лікарів. Однак, на жаль, ця унікальна пам’ятка архітектури стоїть і руйнується, тому що немає належного догляду…

Немає коментарів:

Дописати коментар