пʼятницю, 2 червня 2017 р.

Менахем Бегін

                                              Світлина від Андрія Іллєнка.
Проспект Шухевича в Києві та шосе Менахема Бегіна в Тель-Авіві
Знайомтесь. Це - Менахем Бегін. Майже наш земляк, родом з Брест-Литовська. Лідер бойової організації Іргун.
З точки зору британської адміністрації Палестини - особливо небезпечний злочинець, керівник жорсткого терористичного угрупування, яке організувало десятки терактів. Навіть раз підривало готель.
Вбивало солдат британської армії під час Другої світової війни, в той час, коли ця армія воювала з гітлерівською Німеччиною.
Араби теж були дуже злі на Бегіна - і мали свої підстави для цього. Встиг Бегін повоювати проти німців і посидіти в совєцькому концтаборі як "британський шпигун".
Така складна біографія пояснюється просто - Менахем Бегін мав єдину мету в житті - створення незалежного Ізраїлю. І боровся за здійснення цієї мети усіма можливими методами.
Боротьба виявилась успішною - і Бегін став прем'єр-міністром Ізраїлю. Навіть отримав Нобелівську премію миру. А зараз в Тель-Авіві існує шосе Менахема Бегіна.
Роман Шухевич теж боровся проти усіх окупантів України усіма можливими методами. Він теж мав головну мету свого життя - створення незалежної України. Окупанти та їх нащадки досі вважають його "терористом".
Роман Шухевич загинув в бою з окупантами. Йому не вдалося дожити до здійснення своєї мрії - постання української держави. Якби склалося по-іншому, Шухевич цілком міг стати прем'єр-міністром незалежної України. Може навіть і Нобелівським лауреатом.
Але так само як давно є шосе Менахема Бегіна в Тель-Авіві, нарешті з'явився проспект Романа Шухевича в Києві.
Бо є незалежна Україна, за яку боровся і за яку загинув Шухевич. І є право кожного народу шанувати своїх героїв, не зважаючи на зойки окупантів та їх нащадків.
                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар