пʼятницю, 2 червня 2017 р.

Едуард Кірич - український анімаційний художник

                      Світлина від Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков.
Друзі! Сьогодні своє 75 річчя святкує Едуард Кірич – український художник анімаційних фільмів. Я вже розповідав вам про Володимира Дахна, який був режисером мультсеріалів «Як козаки..». Сьогодні ж мова піде про Едуарда, який створив найулюбленіших українських мультиплікаційних героїв - козаків Ока, Грая і Тура такими, якими ми їх знаємо. А ще – одним з перших намалював український прапор у мультфільмі («Енеїда» 1991 року).
Едуард Кірич народився 2 червня 1942 року в Омську. Утім дитинство хлопець провів у Львові. Жив у єврейському гетто, яке після війни стало мультинаціональним. Кірич зізнавався, що це дуже вплинуло на його розвиток. А ще згадував історію про те, як у дитинстві хлопчаки, серед яких був і він, переживаючи важкі післявоєнні часи, ходили гратися на Янівське кладовище, бо знаходили там дитячі іграшки. І тільки згодом, вже подорослішавши, Едуард дізнався, що це були іграшки розстріляних єврейських дітей. Цей спогад викарбувався у його пам’яті на все життя.
Малювати Едуард Кірич почав з дитинства, спершу – карикатури на вчительку на уроках, згодом – серйозніші малюнки. У 1961 році він закінчив республіканську художню середню школу ім. Т. Г. Шевченка по класу живопису, а у 1970 — Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова, і став дипломованим художником книги, графіком та ілюстратором.
Першим мультфільмом Кірича був «Чому у півня короткі штанці?», що вийшов у 1966 році. В його основі – єврейська казка, але автор додав їй гуцульського стилю.
У 1968 році Кірич почав роботу над своїм другим мультфільмом – «Людина, що вміла літати». Саме під час роботи над ним, Едуард зустрів Володимира Дахна, з яким пізніше і створив «Козаків». Мультиплікатор розповідав, що тоді був особливий шарм та атмосфера у створенні мультфільмів – усі вчилися на власному досвіді, а приклад брали з діснеївських мультфільмів – одну «Білосніжку та сімох гномів» дивилися по кількадесят разів!
У 1972 році Едуард Кірич став художником-постановником анімаційних фільмів на студії «Київнаукфільм». Око, Грая і Тура він створив з маленького кружельця, палички і великого кружельця – так їх задумав Дахно. За цих героїв Едуард Кірич, Володимир Дахно та оператор мультфільму – Анатолій Гаврилов отримали Державну премію України імені Тараса Шевченка.
Друзі! Едуард Кірич – чудовий художник-аніматор, який подарував нам прекрасні мультфільми, які приємно передивлятись знову та знову. Вітаю його з днем народження, бажаю довгих років життя, міцного здоров’я, сімейної злагоди та тепла!

Немає коментарів:

Дописати коментар