понеділок, 7 серпня 2017 р.

Пам'ятаємо!

Світлина від Олега Тягнибока.
6 серпня 2015 року під Маріуполем, відстежена ворогом на нейтральній території загинула прихильниця "Свободи", Герой московсько-української війни, стрілець-парамедик Добровольчого українського корпусу Анастасія Горбачова.
Настя була на 7 місяці вагітності.
Анастасія Горбачова народилася 16 березня 1983 року в Чернівцях у багатодітній родині. Батько рано помер, а мати з 11 дітьми жила в бідності і змушена була віддати малят в інтернат, звідки забирала їх на вихідні.
Ставши дорослою, Настя працювала санітаркою, потім продавцем на ринку, в останні роки ще й доглядала за тяжкохворою матір'ю.
Сестра Людмила із болем в серці розповідає: "В неї було надзвичайно складне дитинство, юність теж не додала яскравих фарб в Настине життя. Але це не зламало мою сестру, навпаки - загартувало до рішучих дій. Впевнена, з Насті була б чудова мама".
На Революцію Настя вирушила у перші дні. Для себе на Майдані знайшла чимало роботи. Подруга "Лисиці", боєць "Карпатської Січі", Вікторія Полійовська зі сльозами пригадує: "Настю знала ще з часів Революції Гідности… Перше враження було - привітна, світла, комунікабельна, правдива. Ми жили з нею в одній кімнаті, одразу подружилися та всі майданівські обов'язки по "Сотні" в приміщенні та на патрулюваннях ділили порівну з іншими побратимами та посестрами. Так само було і у вишкільному таборі. Про себе розповідала дуже скупо та при згадці про минуле особисте життя відчувався біль. Як мені розповідала Настя, в її сімʼї було 11 дітей, мати виховувала їх сама. Але родина порозбігалася по світу. Найближча їй була сестра Ольга, дуже схожа на неї і зовні, і характером".
З часів Революції Гідності Настя стала активним прихильником Чернівецького осередку "Свободи". Заступник голови Чернівецької облради свободівець Віталій Мельничук розповідає, що дівчина часто відвідувала акції та марші, організовані націоналістами. "Вона стала складовою "Свободи", нашою посестрою. За честь було організувати прощання із Настею на території приміщення Чернівецького осередку "Свободи", адже втрата ще одного бійця з наших лав стала важким ударом для всіх партійців".
З початком війни Настя почала готуватися до фронту. Приєдналася до членів буковинської сотні, яких знала ще з Майдану - вони воювали у складі ДУК. Проявила себе як прекрасний розвідник, без страху і без помилки проходила мінними полями. Під час вагітності продовжувала перебувати на фронті у якості стрільця-парамедика. Мріяла стати снайпером.
"У Насті була нежіноча сила духу, сміливість, витривалість, дуже добра фізична підготовка, готовність ризикувати своїм життям. Попри вроджену хворобу серця, йшла на найскладніші бойові завдання. У юності займалася професійно біатлоном, тому була дуже влучним стрілком. Настя дуже мріяла про те, щоб стати снайпером, але натомість стала стрільцем-парамедиком. Дівчина пережила дві важкі контузії, але й після цього вона повернулася у лави бійців. Проте ніколи не припиняла мріяти про майбутнє - народження дитини, яку носила під серцем, родинне життя з коханою людиною…" - писала речниця ДУК Олена Білозерська.
Поховали Анастасію Горбачову 12 серпня 2015 року в Чернівцях на Алеї слави. В останню путь її провело все місто і побратими.
Пам'ятаємо!
                                          О.Тягнибок

Немає коментарів:

Дописати коментар