суботу, 5 серпня 2017 р.

Державна зрада за 90 тис. грн. Історія українського журналіста, який писав замовні статті для Кремля

СБУ затримала журналіста-блогера, який уже 3 роки пише антиукраїнські матеріали за гроші Кремля
Про затримання 32-річного блогера Василя Муравицького СБУ повідомила сьогодні. Його звинувачують у поширенні антиукраїнських матеріалів за вказівкою кураторів з Росії. Працювати на Кремль він почав з 2014 року, створюючи публікації, за які йому платили через міжнародні системи розрахунків.
Теми для статей він зазвичай отримував поштою або через месенджер, втім іноді й сам обирав тематику. 
Кремлівські куратори завжди розставляли "правильні акценти" у його матеріалах, які потім публікувалися на шести сайтах, що адмініструвалися з Росії та окупованих територій. Експертиза статей показала, що вони: 
  • маніпулюють свідомістю читача;
  • підбурюють до вчинків, що загрожують суверенітету країни;
  • містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни та з сусідніми дружніми державами.
"Журналіст" також закликав збирати гроші та інше матеріальне забезпечення для терористів "ДНР/ЛНР".
Під час обшуків у Муравицького знайшли комп’ютери з доказами листування з кураторами та підготовки антиукраїнських статей.
Також вилучили копії укладених із державними інформагентствами Росії угод на підготовку замовних публікацій, акти прийому-передачі робіт за обумовлений гонорар та банківські картки, на які перераховувалися гроші. 
За державну зраду чоловік може провести у в'язниці від 10 до 15 років.
Ким є затриманий зрадник
Василь Муравицький народився в Житомирі у 1984 році. Освіту редактора-філолога він отримав у Житомирському держуніверситеті Франка, а вже за рік, у 2011 році став головним редактором комсомольської газети "Нова хвиля". 
6 років тому Муравицький навіть переміг у конкурсі "Журналіст року" у номінації "Кращий журналіст друкованих та електронних ЗМІ Житомира".
Красномовно про інтереси "філософа за покликанням", як він сам себе називає, говорить його сторінка у Facebook. Найчастіше блогер критикував українську владу, іноді вихваляв геніальність скандального редактора "Страна.ua" Ігора Гужви.
Дописи чоловіка про те, наскільки все погано в Україні, читає понад тисяча прихильників у соцмережі.
У підписках Муравицького можна зустріти такі одіозні групи, як "Антимайдан", "Антивоенный фронт Украины", "Суть времени - УССР 2.0" та інші. 
Тарифи Кремля
З документів, вилучених СБУ, стало відомо, що на початку "кар'єри" російські куратори платили Муравицькому:
  • За коментар на півсторінки, тобто короткий опис ситуації, 2100 рублів (708 гривень за курсом 2014 року);
  • За  аналітику на 2 сторінки, тобто глибокий аналіз публікацій та тем, 4300 рублів (1451 гривня за курсом 2014 року);
  • За думку на 2 сторінки, тобто розгорнуту оцінку ситуації, також 4300 рублів (1451 гривня за курсом 2014 року). 
У контракті також зазначено, що за 2015 рік Муравицький мав отримати не більше 250 тисяч рублів, або 91,6 тис гривень (7630 на місяць) за курсом того року.
Про що і де писав Муравицький
Правоохоронці оприлюднили одну з копій документів, знайдених в будинку блогера, на якій вказано, що замовником його статей був ресурс МИА "Россия сегодня". Втім статті Муравицького стали "знаменитими" на багатьох російських та сепаратистських сайтах.
Зокрема, він писав та знімався у сюжетах сепаратистського ЗМІ "News Front". Там, у період з жовтня 2015 року до квітня 2016 року він регулярно видав мінімум одну статтю щомісячно. Найбільш гучні з них: "Чому Україна - бананова республіка США, а Еквадор - ні", "На Україні знищена державність - звідси і всіляка шваль", а також матеріал з лаконічною назвою "Кінчені тварі" про екс-прем'єра Арсенія Яценюка та екс-міністра фінансів Яресько.

Немає коментарів:

Дописати коментар