пʼятницю, 23 вересня 2016 р.

В Москве уничтожают библиотеку украинской литературы, Украина выразила протест


|У зв'язку з рішенням уряду Москви про передачу фондів Бібліотеки української літератури з метою створення «центру слов'янських культур» Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило протест. Про це в п'ятницю, 23 вересня повідомила прес-служба МЗС.
«Вважаємо неприпустимими будь-які трансформації цього закладу. У зв'язку з зазначеним, МЗС України висловило протест російській стороні, привернув увагу до необхідності виконання нею зобов'язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є Російська Федерація, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однією з найчисленніших в Росії нацменшин », - йдеться в заяві.

Спроби російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використовувати її унікальні фонди для створення «центру слов'янських культур», розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного установи, створеного з ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб

У МЗС наголосілім унікальність книжкового зібрання Бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активної участі українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії.

«Створивши належні умови для вільної реалізації прав усіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українців за кордоном. Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державної установи української національної меншини. Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе і законне відношення до себе, і в черговий раз закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів », - підкреслили в міністерстві.

Таким чиним, МЗС України закликало російську сторону зберегти Бібліотеку як культурний центр багатомільйонної української громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар